Гранична полиция потвърди за екстрадираните 7 турци

Зам.-директорът на „Гранична полиция“ Светослав Манолов потвърди, че 7 турски граждани са били задържани на ГКПП "Дунав мост" и върнати на Турция.

На извънреден брифинг старши комисар Манолов съобщи, че турците са задържани заедно с двама сирийци в ТИР при опит да преминат нелегално в Румъния през "Дунав мост" на 14 октомври.

Срещу шофьора, който също е турски гражданин, е образувано досъдебно производство за превеждане на лица през държавната граница по незаконен начин. 

По думите на старши комисар Светослав Манолов, останалите турски граждани не са поискали закрила от България и не са съобщили, че са последователи на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Тази версия лансираха турски медии. Анкара обвинява Гюлен и неговите последователи за организирането на опита за преврат в Турция на 15 юли. 

Седмината турци разказали пред граничните власти, че искали да стигнат до страна от Западна Европа, за да работят. Затова и на 15 октомври те са отведени принудително до ГКПП "Капитан Андреево" и са предадени на турските власти.

"Лицата не са заявили, че искат закрила от българската страна, съответно изпълняваме спогодбата за реадмисия с Турция от 2014 г.", допълни зам.-директорът на "Гранична полиция".

Той уточни още, че двамата сирийски граждани са настанени в домовете на Агенция „Миграция“. По думите му на задържаните хора са им били разяснени правата и е използван преводач, като те не са пожелали адвокат.

72-ма турци предадени на Анкара за 9 м.

От началото на 2016 г. до сега има 72-ма турски граждани предадени на властите в Анкара, а 194 на Гърция, допълни старши комисар Светослав Манолов, цитиран от „Фокус“. 

Анатоли Загоров от Център „Реадмисия“ обясни, че има Закон за чужденците в Република България и в него е записано, че всеки чужденец може да влезе в страната, когато притежава редовен паспорт или виза.

По думите му, в случая, задържаните турски граждани не са могли да докажат влизането си в страната и им е наложена мярка за принудително отвеждане на границата на България, като тя изпълнена след 24 часа от полицейското им задържане.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини