Двама димитровградски преподаватели се обучаваха в Европейския център за ядрени изследвания

    Двама преподаватели по Информационни технологии от Димитровград посетиха Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева. Катя Гочева от ОУ „Пенчо Славейков“ и Добринка Донева от ПМГ „Иван Вазов“ се включиха в обучение по линия на Национална учителска програма. Тя е свързана с професионална подготовка на учителите от областите „Техника“ и „Информатика“ и на преподаватели по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка.

    Заедно с димитровградските учители Европейския център е посетила и Гергана Петрова от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ - Хасково. 39 преподаватели от цяла България са участвали в обучението, което се е провело на български език и се е водило от учени, работещи в центъра за ядрени изследвания. Лекции, лабораторни упражнения в учебната лаборатория на ЦЕРН и визити е включва ло то.

    В рамките на програмата преподавателите от България са посетили и тестовата установка на LHC магнитите, детектора ATLAS, контролния център на Големия Адронен Колайдер (LHC),  IdeaSquea, AMS експеримента, CCC (CERN Control Center), СМS детектора, който се намира на 100 метра под земята и е един от четирите експеримента за регистриране на елементарни частици в LHC, информират от ПМГ "Иван Вазов".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини