Туризмът и земеделието вдигат икономическия ръст до 2.9 на сто

Резултатите от туристичкото лято и от реколтата от земеделието ще покачат икономическия растеж на страната до 2.9 на сто за 2016 г.

Това е есенната актуализация на прогнозата на Института за икономически изследвания при БАН, представена на пресконференция днес от проф. Искра Белева.

Пролетната прогноза на БАН беше за растеж от 1,9 на сто. Според учените причините за актуализираните прогнози са евентуални данни за по-добър туристически сезон и вероятните резултати от селскостопанската година.

Основен принос за този очакван растеж от 2,9 на сто ще има частното потребление и износа. Частното потребление е в рамките на планираното, но публичното потребление и брутообразуването на основен капитал показват равнища, които са противоположни на очакванията на учените - второ тримесечие и двата показателя са с отрицателни стойности.

Затова от БАН коригират в посока надолу публичното потребление и брутообразуването на основен капитал за сметка на по-доброто представяне на външния сектор и на частното потребление. Така източниците на растеж се балансират и приносът на вътрешното търсене и на нетния износ се изравняват.

За 2017 и 2018 година прогнозата на БАН за темп на растеж от 2,2 и 2,7 на сто остава заради нестабилната външна среда и труднопрогнозираните въздействия от нея към икономическото развитие вътре.

Друг извод от доклада е, че фискалният сектор допринася за финансовата стабилност чрез засилената фискална консолидация, докато по-слабото изпълнение на инвестиционната програма остава съществен проблем.

Отрицателните стойности на инвестициите през второто тримесечие и по-слабото развитие на проектите по европейските програми засега са проблем пред по-високия растеж.

Според икономистите на БАН развитието на банковия сектор е в рамките на очакваните параметри. Налице са признаци на стабилизация на банковите продукти и кредитирането на дребно, докато измененията в корпоративния сектор стават все по-неустойчиви.

При пазара на труда има позитивни тенденции, свързани с нарастваща заетост и намаляваща безработица. Остават структурни дисбаланси.

В рамките на ЕС-28 България в средата на 2016 година се позиционира сред първите десет по темпове на растеж, страната е на седма позиция. Този растеж обаче не се материализира в достатъчно висока заетост, поради което по темпове на нарастване на заетостта страната ни е на 15-а позиция.

Постигнатият позитивен растеж засега не формира достатъчно позитивни нагласи за инвестиционната активност, което намира израз в равнището на инвестициите, спад на заетост в сектора на строителството и по-ниското публично потребление в страната, констатират учените.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини