40 сирийци чакат заселване в България

40 лица от сирийски произход в момента са в процес на проучване от специалните служби, като до края на годината трябва да бъде решено дали могат да бъдат презаселени на българска територия. 

Това стана ясно по време на заседанието на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в сряда. От Държавната агенция за бежанците (ДАБ) обясниха, че на територията на Турция има 40 души - сирийски семейства, за които предстои да бъде взето решение дали да бъдат приети на българска територия по механизма за презаселване. Страната ни има ангажимент да вземе отношение по общо 90 души, като следващата година предстои проучването на други 50 лица. 

Зам. вътрешният министър Красимир Ципов обясни, че регламентът има пожелателен характер и страната ни не е задължена да приеме чужденците. Той обаче поясни, че позицията на България е, че няма да бъдат приемани лица с профил на икономически бежанци. На 28 и 29 септември в Брюксел вътрешният министър Румяна Бъчварова е изложила позицията, че страната ни ще подкрепи европейския регламент за презаселване като бъде отчетен капацитетът на държавите от ЕС, особено на тези, които са външна граница. 

В комисията беше обсъдена позицията на правителството относно регламента за презаселването, който предстои да бъде приет от Европарламента. 

Според Атанас Мерджанов от БСП обаче позицията не е достатъчно категорична. "Езикът на дипломацията отдавна е изветрял за тази гореща тема. Този език дори е вреден", каза той. Колегата му Иван Иванов видя връзка между приетите точно преди година промени в закона за бежанците, с който се дава право на временна закрила в случаи на масово навлизане на чужденци поради въоръжен конфликт в родните им държави. 

Красимир Ципов увери, че двете неща нямат общо по между си и обясни, че решението за презаселването на 90 души касае две години и няма задължителен характер. Атанас Мерджанов отговори, че до този момент правителството не е отрекло с категоричност твърденията на директора на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова за това, че се подготвя създаването на временни лагери за настаняване на големи групи чужденци. По обясненията ѝ общините ще поемат ангажимента по това презаселване. "Даже министър-председателят не опроверга категорично този въпрос", каза Мерджанов, който съзря поети ангажименти и договорки, които не са публични. Валентин Радев го успокои с това, че в българската позиция по регламента изрично било записано, че презаселването има доброволен характер и че страната ни не е задължена да го направи.

От опозицията поискаха свикване на съвместно заседание на вътрешната комисия с комисията за контрол на службите, където да бъде дадена допълнителна информация по въпроса с екстрадирането на чужденци в Турция. "Появилите се спекулации уронват престижа на българската държава, а народните представители знаят много малко за тези случаи, които бяха описани в медиите. Смятам, че е наложително да бъдат изслушани шефовете на служби, за да разберем каква е истината", каза Атанас Атанасов от ДСБ, който се присъедини към искането на Атанас Мерджанов за свикването на съвместно заседание на двете комисии. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ге
    георги
    3 0
    21:15, 19 окт 2016
    моята жена живее от 25 години и неи дават гражданство заштото е от окраина ,а на тея марши за броени дни.това е искуственно сасипване на БЬЛГАРИЯ.
  • 2
    Ми
    Мина
    0 0
    20:57, 20 окт 2016
    След като не сме длъжни и дори не е взето подобно решение от Европейската комисия , защо сами си създаваме проблеми.Разбирам да си изберем измежду бежанците тези,които са инженери , атомни физици,лекари и да ги разселим в България. Но като гледам снимката, хем ми е жал ,хем си мисля,че си имаме предостатъчно подобни на тях и не можем да ги интегрираме.Защо са ни още.
Последни новини