Мисията ”ЕкзоМарс” е успешна, но ”Скиапарели” е разбит (видео)

Изображение 1 от 4

    Спускаемият модул ”Скиапарели” най-вероятно се е разбил в марсианската повърхност, но ЕКА обяви мисията "ЕкзоМарс" за успешна.

    Европейската Космическа Агенция обяви, че целите на "ЕкзоМарс" са постигнати, тъй като спътникът TGO е влязъл успешно в орбита около Марс

    Освен това, спускаемият модул ”Скиапарели” еизпратил всички необходими данни, свързани с неговото кацане. 

    "Мисията е успешна", обяви ръководството на ЕКА.

    Въпреки това, ”Скиапарели” не е успял да се приземи успешно върху Червената планета.

    След отварянето на парашутите не всичко е сработило по план, като едната възможност е те да се е откачили по-рано от необходимото.

    Проблем е имало и с ракетните спирачки. Малките ракетни двигатели е трябвало да се включат на 2 метра над марсианската повърхност и да намалят скоростта на ”Скиапарели” до 7 км/ч. По план те е трябвало да работят 29 секунди, но вместо това са функционирали едва 3-4 секунди.

    Сигналът от ”Скиапарели” е бил изгубен около 15 секунди преди кацането.

    "Тепърва ще кажем какво е състоянието на спускаемия модул - разбил ли се е, или не. Засега не можем да го направим", заяви Андреа Акомацо, ръководител на отдела за изследване на Слънцето и планетите към ЕКА, цитиран от БТА. 

    ЕКА не знае дали ”Скиапарели” се е разбил на парчета или се е преобърнал, оставайки като цяло непокътнат. Учените предстои да анализират данните, за да разберат какво точно се е объркало по време на кацането.

    "Ще продължим да слушаме за сигнал от спускаемият модул, който има батерии и може да оцелее поне 10 дена", заявяват от ЕКА.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини