BG бизнес: Внасят чифт обувки за левче, продават ни ги за 100

Звеното за фискален контрол на НАП денонощно следи по границите на страната целия стоков поток на китайските и турски карго товари, съобщиха от приходната агенция.

Всяка доставка се проверява от приходното ведомство, като в рисковите случаи камионите се пломбират и стоката се разтоварва в присъствието на данъчен. След това ревизори на НАП проследяват цялата верига на препродажби на стоките, с което се гарантира, че се плащат дължимите данъци за разликата между обявяваната при вноса минимална стойност - често под 1 лв. за чифт обувки, до реалната цена на пазара, която в повечето случаи е над 100 лв.

Екипи на Националната агенция за приходите и МВР, под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП, разследват софийска фирма по подозрения за съпричастност към схема за злоупотреба с ДДС, разказва Стандард.

Близо 80 000 чифта обувки, със занижена митническа стойност и произход Китай, са внесени в страната под специфичен митнически режим 42, оформен в Гърция. Този режим позволява в случаите, в които стока, произведена извън ЕС, влиза на територията на съюза в една държава членка, но е предназначена за друга страна от общността, ДДС да се внесе в държавата, където стоките ще се потребяват. Тази възможност се използва често за данъчни злоупотреби в последните години, съобщават от НАП.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини