Психолог: Пътят към наркотиците е бърз и лесен

Певицата Жана Бергендорф и признанието ѝ в национален ефир, че има проблем с наркотиците, повдигна отново въпроса за зависимостите. Според световната статистика България е една от малкото страни, в които през последните 16 години има двоен ръст на децата, които употребяват дрога.

Психологът Ани Владимирова и психиатърът д-р Александър Канчелов коментираха темата в студиото на предаването „Събуди се“ по NOVA.

Твърде много млади хора експериментират и посягат

към достъпните стимуланти: клубна дрога, марихуана и всичко, което може да се използва за повдигане и стимулиране на емоционалното състояние. Голяма част от тежко зависимите хора изобщо не се чувстват зависими и не могат да признаят проблема пред най-близките си, за които той е очевиден“, споделя д-р Канчелов.

„Това, което знаем добре, е че твърдите наркотици, най-опасните, най-унищожителните, които са силните опиати хероин и стимулантите кокаин и амфетамини от една единствена употреба предизвикват в мозъчните структури промени, които са водещи към пристрастяване.

Това е изключително опасно, а хората смятат, че не е така. Дори Фройд е вярвал дълго време, че кокаинът има само положителни стимулиращи ефекти, препоръчвал го е на своите близки приятели, след което горчиво е съжалявал.

Кокаинът пристрастява много бързо, много тежко с унищожително силно, непреодолимо желание за употреба.

Той терминира всякакви други ценности на личността, сила на волята характера и мотивацията“, предупреди психиатърът.

Според него у нас в момента кокаинът е символ на елитарността.

Психологът Ани Владимировапък заяви: „Много лесен и бърз е пътят към наркотиците. Медикаментозната зависимост действа на ниво физиология. Там да се съпротивляваш е невъзможно“.

Тя обясни и защо много деца пробват наркотици и изтъкна, че

на почти всяко парти се продава дрога и тийнейджърите имат лесен достъп до нея.

„Вместо от семейство, тийнейджърите имат нужда от връстници. А връстниците им имат такава норма на поведение“, каза Владимирова.

Източник: http://www.vesti.bg

Коментари в сайта

Последни новини