АЕЦ "Козлодуй" завършва модернизацията на 5-и блок

Завършването на модернизацията за удължаване живота на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" е на своя финал. Във вторник (25 октомври) на официално събитие в централата ще бъде обявено приключването на техническите дейности по проекта. На него ще присъстват министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на руската ядрена корпорация "Росатом", чиито дъщерни дружества са основни изпълнители на модернизацията.
Предстои Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) да анализира дали извършените дейности са достатъчни за удължаване на лиценза с още десет години (сегашният изтича през ноември 2017 г.). Това е максималният срок, за който АЯР може да издаде лиценз, но намеренията на централата са животът на блока да бъде удължен с общо 30 години. От ядрения регулатор не успяха да отговорят дали са получили необходимите документи за издаването на новия лиценз и дали работата по тяхната оценка е започнала.

Общият разход

Паралелно с удължаването на живота на 5-и блок централата работи и по модернизацията на 6-и. Част от основните дейности трябва да бъдат извършени по време на годишния планов ремонт, който започна в началото на октомври и трябва да приключи през първата половина на ноември. Срокът на лицензията на този блок изтича две години по-късно, през есента на 2019 г.
Цялата стойност на удължаването живота на двата блока ще струва 360 млн. евро, което включва доставката и монтажа на оборудването. От тях 120 млн. евро ще бъдат използвани за увеличаване на мощността на двата реактора до 104%.

Кой прави модернизацията

През октомври 2014 г. АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с консорциума "Русатом Сервис-Концерн Росенергоатом-EDF" за разработване на обосновка за продължаване на срока на експлоатация на 5 блок с 30 години. Стойността на този договор е 36.6 млн. евро. Двете руски компании, които участват в консорциума, са собственост на "Росатом", в която влиза и "Атомстройекспорт", която осъди Националната електрическа компания (НЕК) да плати 620 млн. евро заради поръчаното оборудване за проекта "Белене". Държавната френска компания ЕDF пък е изпълнител на изграждането на ядрената централа във Великобритания Hinkley Point заедно с китайската CGN.
За 6-и блок разработването на обосновка за продължаване на срока на експлоатация с още 30 години беше възложено в началото на 2016 г. отново на "Русатом сервис", но в консорциум с "Риск инженеринг", собственост на Богомил Манчев. Тогава цената не беше съобщена, но проверка на "Капитал" в регистъра на обществените поръчки показа, че договорът е за близо 35 млн. евро.

Източник: http://www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини