Въвеждането на пръстов отпечатък в болниците е незаконно

Въвеждането на пръстов отпечатък за лечение в болница от 1 ноември е напълно незаконно и отсъства не само от Закона за здравното осигуряване, но и от европейските директиви за защита на личните данни и затова ще бъде обжалвано и в Европейския съд за правата на човека. Това съобщи д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, по време на конференция на Националното сдружение на частните болници. Центърът и сдружението обжалват в съда наредбата и решението на надзорния съвет на касата, с които се въвежда чекирането с пръст. Кацаров допълни още, че задължението ще бъде обжалвано и Европейския съд. Според европейската директива отпечатъци се събират само за да се защитят жизненоважни права на пациентите или ако самите пациенти са решили да ги направят публично достояние. Както вече стана ясно, пациентите могат да откажат да предоставят пръстовите си отпечатъци и според решение на Комисията за защита на личните данни могат да се чекират с лична карта или с персоналния си код за плащане на данъци.

Няма законов текст за пръста

Според Кацаров трябва да има система за идентификация на пациентите при ползване на здравни услуги, но никъде в закона не е записано, че това трябва да става точно с пръстов отпечатък. "Ако загубя банковата си карта, банката ще я блокира и ще ми издаде нова. Ако някой обаче открадне вашия пръстов отпечатък, той няма как да бъде блокиран и да се издаде друг. Освен всичко друго е малко унизително да се прави подобна идентификация", коментира Кацаров.

Той допълни още, че в самия закон никъде не е записано, че трябва да се въведе с наредба или решение, и че очаква Върховният административен съд да ги обяви за незаконни.

Кога да има пръстов отпечатък

Според Кацаров с въвеждането на чекиране с пръсти трябва да се премахнат лимитите за лечение в болниците, тъй като здравният министър твърдеше, че това става, защото няма контролни механизми дали пациентът е в клиниката.
"Това сканиране няма да промени нищо в болничната помощ. Би могло обаче да се помисли за промяна в извънболничните услуги", каза Кацаров. Според него, ако пациентите се идентифицират при всеки преглед, трябва да се смени заплащането на личните лекари и специалистите. В момента те получават средства за всеки записан в листата, а за основната си дейност - прегледите, почти не получават заплащане.
Системата трябва да се обърне и лекарите да получават пари за прегледан пациент, а не на всеки записан, смята Кацаров.

Източник: http://www.capital.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини