Прокуратурата е прекратила разследването срещу Сабрие Сапунджиева, Захариева обжалва

През септември прокуратурата е прекратила е прекратила досъдебното производство, образувано през 2014 г. срещу бившият заместник-министър на правосъдието в кабинета на Пламен Орешарски - Сабрие Сапунджиева.

Сигналът срещу нея беше, че средства от фонда за подобряване условията в затворите са били използвани за ремонт на апартамент, ползван от Сапунжиева. Стойността на ремонта, представен като спешен, е за близо 50 хиляди лева и включва полагане на 150 метра кабел, монтирани са 68 контакта, подменени са 15 кв.м дограма (шесткамерна с външни щори), изшкуркани и лакирани са 66 кв.м гардероби, поставени са 60 кв.м ново паркетно дюшеме (145 лева на кв.м с монтажа) и още три страници описание на извършената дейност.

За апартамента с площ близо 100 кв. м. Сапунжиева, която е кадър на ДПС е плащала около 120 лв. на месец наем.

"Капитал" се опита да разбере с какви мотиви е прекратено разследването, но отговор не е постъпил нито от говорителя на главния прокурор, нито пресцентърът са отговорили. От Министерството на правосъдието са обжалвали постановлението за прекратяване пред Софийския градски съд, тъй като са ощетено юридическо лице. Жалбата е изготвена от зам.-министъра на правосъдието Красимира Филипова и е подадена от името на министър Екатерина Захариева. Случаят е при съдия Мариан Марков.

След ремонта и след края на мандата на кабинета на Пламен Орешарски, Сапунджиева поиска и да купи апартамента на пазарна цена, защото нямала свой. "Аз чакам след изборите, като обявят конкурси, да се явя, за да мога да остана в това жилище. Където и да обявят конкурс, ще кандидатствам, за да мога да остана в това жилище. Не заслужавам да ме изгонят", коментира преди време пред "Капитал" Сапунджиева. За да остане там председателят на Административният съд София я назначи като съдебен секретар по заместване, без да бъде поискано разрешение от съдебния съвет. По този повод ВСС реши да провери всички назначения на съдебни служители в столичните съдилища, като резултатите показаха, че повечето институции са спазвали законовите изисквания.

Сапунджиева не се задържа дълго в Административния съд и напусна през февруари 2015 година, като в молбата си посочи, че е подложена на политическата репресия, етническа и религиозна дискриминация от министъра на правосъдието и не иска колектива на съда да страда от това.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини