82 празника на християни и мюсюлмани описва в книга Магда Люнчева - Милчева

    82 празника на християни и мюсюлмани описва в книгата си етнографът Магда Люнчева - Милчева. Снощи в  Исторически музей - Димитровград творбата със заглавие „По пътя на слънцето и месеца" бе представена официално от колежката на Магда - Галя Чохаджиева. 

    Книгата дава представа за традиционните календарни празници на християните и мюсюлманите в Хасковския край от средата на ХІХ до средата на ХХ век. В продължение на 20 години и над 20 селища в региона обикаля Магда Люнчева, за да подготви своя труд. Книгата е написана на достъпен език и дава ценна информация за празничните традиции на двете общости, които живеят заедно от години, посочи Галя Чохаджиева.

    Авторът разказа пред колеги и приятели за значението на тези празници сред българското и мюсюлманско население някога. "Когато хората са се трудили упорито на полето или с животните, празниците са били за заслужена и чакана почивка и отмора", сподели Магда Люнчева - Милчева. Посочи, че традиционния календар на българите се съобразява със слънцето, а на мюсюлманите - с полумесеца, което определя и заглавието на книгата. Според автора, българи и мюсюлмани имат, както общи, така и различни празници. Допирни точки в календара им са Димитровден и Гергьовден, където има и сходни традиции.

    Магда Люнчева -. Милчева е дългогодишен етнограф в музеите в Смолян и Хасково. Има публикувани над 80 научни и научно – популярни публикации на различни теми.
     

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини