Как да се справим с последиците от смяната на времето

влияе много зле. Сега пак ни се отразява зле, макар не толкова силно. Това каза д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Специализираната болница по психиатрия „Св. Иван Рилски” в Курило в ефира на БНТ.

Тя обясни, че това се дължи на факта, че биологичния ни часовник е настроен по някакъв начин:

„Пролетно време го пренастройване и сега отново се връщаме към естественото биологично време, защото ме част от всичко, случващо се в природата и всеки един от нас е частица от този механизъм, а когато нещо от този механизъм се разстройва насила това не ни се отразява добре.

При повечето хора смяната на времето се характеризира с лошо настроение, невъзможност да се наспим, поради факта, че 6 месеца сме действали по друг начин. Този механизъм се настройва от хормони, а те са свързани с всички ниши функции. Ние насила сме принудени да правим нещо, което хормонално Господ не ни е отредил да правим. Не отключваме психози, но със сигурност лошото настроение може да доведат до тревожни разстройства при по-лабилни хора, допълни още д-р Цветеслава Гълъбова.

Настройването трае различно време в зависимост от човека. Обикновено продължава около 3-4 дни до седмица, докато пролетно време може да не ни стигне и един месец, тогава въздействието е много жестоко. Всяко насилствено въздействие върху природата не ни действа добре, категоричен е специалистът. По думите ѝ „всеки един от нас трябва да направи така, че да живее да живее своя собствен живот. Много хора правят това, което се очаква от тях, а трябва да живеят така, както искат, спазвайки данъчния и процесуалния кодекс. Заниманията ни се отразяват и трябва да бъде поощрявани. Това съхранява човека млад по дух, защото в ежедневието ни се налага да влизаме от една в друга роля. Затова трябва да имаме смелостта да правим избрани от нас неща, да учим това, което искаме, да работим това, което искаме, да избираме партньорите, които искаме. Да бъдем в хармония със себе си и да живеем като биологични същества."
 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини