В деня на народните будители откриха паметна плоча на Георги Горелски

    Паметна плоча на народния изпълнител и преподавател по руски език Георги Горелски бе открита днес в Димитровград. Плочата се намира върху фадата на блок №7 на ул."Капитан Петко Войвода", където той е живял до смъртта си през 1993 година.

    Много приятели, съседи, ученици и близки на народния певец уважиха тържеството в днешния ден на народните будители - 1 ноември. То започна с песен на Георги Горелски, изпълнена от певческата група на Народно читалище "Николай Хайтов" в кв."Марийно".

    Председателят на комисията по култура към Общинския съвет Гроздан Грозев припомни за стореното от Горелски за културния живот на Димитровград в качеството му на съвременен будител. За народния изпълнител говори и общинският съветник Митю Вълчев, който е направил дарение за поставяне на плочата. Помогнал е и за издаване на книга, посветена на Горелски.

    Какъв е бил като преподавател по руски език и на какво е учил своите ученици си спомниха неговите възпитанички Живка Шишкова и Светла Билярска. Прочувствено бе словото и на инициатора за поставяне на плочата и автор на книга за Георги Горелски - Малин Димовски.

    Благодарности за реализиране на начинанието към Община Димитровград и към спонсорите отправи дъщерята на Горелски -Тамара, която присъства на откриването със семейството си.

    "Моят баща беше забравен близо 20 години след кончината си, а днес малко по малко си спомняме за направеното от него", заяви тя. Споделена бе и идеята за именуване на конкурс на името на Горелски в Димитровград, както и за участие на местни певчески групи на фестивал в родното село на певеца.

    През юли тази година Общинският съвет взе решение за поставяне на плоча на Горелски върху блока, в който е живял. През октомври 2012 година в СУ "Васил Левски" бе кръстен кабинет на името на Горелски, който преподава в училището 18 години. През 2013 година на името на покойния изпълнител бе именуван фестивал на народната песен в родното му село Търнава, община Бяла Слатина.

    Видео репортаж - вижте тук !

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини