Задържаните за фалшивите €12 млн. били земеделци

Земеделци, а не престъпници, се оказаха задържаните покрай предотвратената голяма сделка за продажба на милиони фалшиви евро.

Около 12 милиона фалшиви банкноти бяха открити в язовир край Първомай.

„До момента има трима задържани. За един от тях наблюдаващият прокурор ще поиска постоянна мярка „задържане под стража”. Вторият, който ни отведе до мястото, е с парична гаранция. Третият е задържан към момента за 24 часа”, обясни по Нова телевизия окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. 

„Едното лице е реабилитирано в момента, другите двама не са осъждани. Касае се за земеделски производители. Не можем да говорим за хора от престъпния свят”, допълни той. 

Фалшивите банкноти са изработени в печатница в Първомай, разбита преди години от служителите на БОП и Окръжната прокуратура в Пловдив. Самите мъже не отричат това. 

Още вчера се разбра, че разследващите работят по версията, че парите са отпечатани в печатницата на Петър Петров-Растера близо до Първомай, разкрита през 2008 г.

Съответствието между истинските и фалшивите банкноти е 97%, тоест много добра изработка, отбелязва прокуратурата.

„В четвъртък при мен дойдоха служители от ДАНС, които съобщиха, че имат информация от техни източници, че се очаква в околностите на Първомай да бъде извършена сделка с фалшиви евро. След осуетяването на сделката три от лицата се укриха – един купувач и двама от тези, които смятаха да продадат част от банкнотите”, разказа Румен Попов. 

Един от предлагащите парите е завел полицията до язовира. 

„Планирано е парите да бъдат укрити някъде в тази местност, защото са се движели само по черни пътища, предварително са сложили парите в найлонови чували. Част от тях бяха с допълнителни тежести – камъни и други предмети. Така че говорим за предварителен план”, поясни Попов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    12
    1212112
    20 -1
    09:22, 2 ное 2016
    Какви земеделци , та те никога не са хващали работа.
  • 2
    01
    0101
    17 -1
    14:45, 2 ное 2016
    Ох, горките! Те били беднички земеделци! Защо ни правят на идеоти и то публично по телевизията. Както бяха хванали едни мутри с цял багажник взривове и те обясниха, че отивали на риба.
  • 3
    Бо
    богат беден
    16 0
    16:48, 2 ное 2016
    Защо не питат бившия началник на полицията Налбантов. Нали той с плевенския бус кара земеделската продукция на един от задържаните. Всеки ден бяха на спявка на Цариград. Даже и на сватбата на сина му беше с останали други ченгета. Сега разбрахте ли драги Първомайци и си направете изводи за какво става въпрос. Ще научите още много истини,само се иска още малко време.
  • 4
    4-
    4-ти км.
    8 0
    18:41, 2 ное 2016
    кой богат будала плати 5000 лв. гаранция на Румен?
    • 32
      3223
      1 -1
      06:23, 3 ное 2016
      Ми те всичките първомайски богаташи са будали. Някой от приятелите му я е платил я Пуне я някой Ж
  • 5
    Пр
    Президент
    8 0
    20:16, 2 ное 2016
    Всеки път като наближат избори Растера се появява в медиите
  • 6
    Бр
    Брутална
    7 -1
    22:57, 2 ное 2016
    Защо винаги когато става въпрос за фалшиви евро ви е в устата Растера .Замислете се малко за тези постановки
  • 7
    Ми
    Мина
    3 0
    10:17, 3 ное 2016
    Земеделци,ама схемаджии. Какво са отглеждали тези работяги - тикви. Защото се получават субсидии , а не се искат никакви инвестиции и грижи.Добре ,че от земеделското министерство се усетиха и вече за тикви субсидии не дават. Затова не обиждайте хората ,които обработват наистина земята като наричате тези тарикати земеделци.
Последни новини