Кметът Мелемов официално забрани събирането на средства от родители за детски градини

Кметът Николай Мелемов издаде заповед, в която категорично забранява на директорите, педагогическите специалисти и непедагогическия персонал в детските градини събирането на парични средства от родителите на децата, по какъвто и да е повод и в какъвто и да е размер.

Заплащането от родителите на дължимата месечна такса за детска градина е регламентирано в чл.28 от Наредбата за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги в община Смолян и то трябва да се извършва само при домакина /завеждащия административната служба в съответната детска градина. Съответно задължително е издаването на  касова бележка.

Кметската заповед визира и стриктно спазване на разпоредбата на чл.220, ал.1 от Закона за предучилищното и училищното образование, според която  педагогическият специалист не може да извършва срещу заплащане обучение или подкрепа на деца, с които работи в детската градина, ако това заплащане е от името и за сметка на децата, включително със средства от настоятелството. 

Контрола по изпълнението на заповедта е възложен на секретаря на община Смолян Момчил Николов.

Кметът Мелемов е поредният градоначалник в страната, който издава подобна заповед. Целта е от родителите да не се събират средства за консумативи, сапун, тоалетни принадлежности, дидактически материали и др, защото община Смолян подсигурява всичко необходимо на детските заведения за тяхното нормално функциониране, допълват от общинската администрация.

Заповедта е издадена на 21 октомври г.г. и е сведена за изпълнение на директорите на общинските детски градини на територията на община Смолян и на други заинтересовани лица.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини