Учат децата на най-важното за данъците

100 обучители от Националната агенция за приходите (НАП) ще обясняват на ученици какво са данъците, данъчната декларация, как се попълва, както и за какво отиват средствата от данъците.

Учебните часове ще се провеждат въз основа на споразумение за партньорство между просветното министерство и приходната агенция. Те ще си сътрудничат за осъществяване на образователния проект на НАП "Влез в час с данъчните", информират от МОН.

Подписите си под споразумението сложиха зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов и изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов.

Постигната е договорка за подкрепа на инициативи за обучение и добри практики в училищата, които да са в полза на повишаването на данъчната грамотност на учениците.

От просветното министерство поясняват, че новият Закон за предучилищното и училищното образование позволява тези знания да се дават не само в часовете по "Предприемачество", но и в часа на класния ръководител в рамките на Държавния образователен стандарт за гражданско образование.

Изграждането на финансова култура е дълъг процес и е добре да започва отрано, коментира Стаматов. Той обяви, че през следващата година ще има и нов учебник по "Предприемачество".

Около 50 000 ученици вече са обучени от експертите на НАП в продължение на няколко години.

Бойко Атанасов обясни, че инициативата "Влез в час с данъците" е провокирана от обществения интерес за повишаване на финансовата култура на учениците.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини