43% от туристите идват в България за слънцето и морето

От туристите, които посещават България, 43 на сто идват за слънцето и морето, 11 на сто - за балнео- и СПА туризъм, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова днес на среща за представяне на инвестиционната програма "Минерални води" на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ с участието и на министър Ивелина Василева.

СПА туризмът е на пето място, посетителите не са нито много, нито малко, а и всяка година се увеличават, но България е на второ място в Европа по минерални извори - 1600, затова предприемаме мерки за по-пълноценното оползотворяване на тези природни ресурси.

"България има уникални природни дадености за развитие на СПА туризма, но все още не използваме максимално този ресурс в туристическия сектор“, посочи министърът на туризма. Към момента СПА отрасълът заема 5-о място в България като мотив на туристите за пътуване или има около 11% дял от общото предлагане.

"Имаме 1600 минерални извори, което ни нарежда на второ място в Европа, и над 60 климатични и 40 балнеоложки центъра“, допълни министър Ангелкова и акцентира, че за развитието на този потенциал е много важна инициативата на МОСВ и стартирането на националната програма. "Това е реална стъпка за удължаване на сезона, която може да даде реални резултати в много кратки срокове“, подчерта Николина Ангелкова.

Министър Василева поясни, че МОСВ вече е открило програмата като пилотната схема с бюджет от 3,5 млн. лв. Източник на средствата са ранните търгове с емисии на парникови газове.

Срокът за подаване на проектните предложения е до 16 декември в НДЕФ, за оценяването им - до края на януари 2017 г., а за изпълнение - до края на 2017 година.

Размерът на безвъзмездното финансиране по пилотната схема е 50 на сто от стойността на проекта, осигуряват се средства за покриване на лихвите по кредити, взети за изпълнението му.

"Резултатите показват, че мрежата е силно амортизирана. Находищата на минерални води у нас, които са изключителна държавна собственост, са 102. От 2011 г. с промени в Закона за водите е въведена възможността те да се предоставят безвъзмездно на общините за срок от 25 години. Досега от нея са се възползвали 42 общини, които стопанисват 63 находища, както и 37 находища, които са общинска собственост. Данните сочат, че до момента се оползотворяват под 20% от ресурса, като потенциалът е 3800 литра в секунда“, допълни министър Василева.

Според анализа голяма част от общинската водопроводна и водопреносна мрежа е амортизирана и са нужни основни ремонти, подмяна и разширяване на мрежата. Подпомагането на общините за такива проекти ще повиши ползването на ресурсите от минерални води, което сега е под 25 на сто, каза Василева.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини