Джулиан Асанж ще бъде разпитан по обвиненията за изнасилване

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж ще бъде разпитан следващата седмица по обвиненията в изнасилване и сексуално посегателство, съобщава в. "Гардиън".

Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон. Обвиненията, които Асандж отрича, са за посегателство срещу две шведки. Те са повдигнати от шведските власти.

Според обвинението той е извършил престъпленията на 13-и, 14-и и 18 август 2010 г.

Създателят на "Уикилийкс" получи убежище в посолството през 2012 г., след като Швеция поиска неговата екстрадиция заради повдигнатите обвинения.

След като "Уикилийкс" публикува хиляди военни и дипломатически документи на САЩ през 2010 г., започна наказателно издирване на създателя на сайта Джулиан Асандж по няколко обвинения, сред които нападение и сексуално посегателство.

Асандж отрече да е извършвал подобни деяния и обвини САЩ за преследването срещу него. Той е убеден, че ако бъде екстрадиран в Швеция за разпит, страната ще го предаде на САЩ.

Шведските власти опитаха да проведат разпит на Асандж през март, но от посолството ограничиха достъпа им. Сега бе дадена зелена светлина за разпита, който ще се проведе на територията на посолството в Лондон на 14 ноември. Асандж ще бъде подложен и на ДНК тест.

Адвокатът му сподели, че той ще съдейства на разследването, защото "иска да изчисти името си".

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини