Какво прави там горе секретният космически самолет X-37B

Откак бе изстрелян за първи път през 2010 година, този единствен в момента космически самолет е обект на слухове и гадания, Но американските ВВС не казват нито дума за секретното му предназначение. Суборбиталният разузнавателен самолет Boeing X-37 (X-37B Orbital Test Vehicle или OTV) е автономен, без хора на борда.

За размерите на космическия безпилотник се знае достатъчно - дължина 8,83 метра (4 пъти по-малко от Space Shuttle), размах на крилата 4,6 метра. Проектиран е да се изстрелва (с ракетата носител Atlas 5), да лети на височина до 700 км и да се приземява като самолет. Източници от проекта разкриха, че маневреният двигател на X-37B работи с хидразин и азотен тетраоксид и че термичната защита е различен вид от тази на космическите совалки на НАСА. Продължителността на първите три мисии е отразена в публичните регистри - 224 дни, 469 дни, и 674 дни. Орбиталните параметри обаче не са официално оповестени. Все пак любители астрономи наблюдават мини-совалката през телескопите си и така се разбра, че е в орбита на относително неголяма височина.

Ясно е, че всички технологии, тествани на X-37B на Военновъздушните сили ще имат някакво военно приложение, но това не стеснява възможностите много, пише Air-SpaceMag. В космоса това може да означава комуникации, навигация, наблюдение, или дори анти-спътникови и контра-анти-сателитни операции.

Още в началото на експлоатацията на X-37B, Артър Гранц, главен инженер на Боинг, каза, че програмата разширява автономната навигация  и другите системи.  На среща по космическите изследвания през 2011 г., той също не казва нито дума какво искат да правят ВВС с оперативния космически самолет. Но тогава той спекулира, че автонoмното превозно средство може да бъде променено в бъдеще за превоз на пътници.

Сега излиза ново предложение за работа за мизтериозния X-37. Той може да се използва като космическа линейка. Отговаря на всички изисквания за тази цел, смята бившият астронавт на НАСА и настоящ изследовател от Калифорнийския университет Стивън Робинсън.

Каквото и да прави там горе секретният X-37B, той и сега кръжи над Земята на височина малко над 350 км и даже можете да видите къде се намира в момента на тракера на изкуствените спътници: http://www.space.com/32054-satellite-tracker.html

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини