С мевлид откриха реставрирания месчит в Дедино

Изображение 1 от 6

    С мевлид за здраве и берекет в ардинското село Дедино откриха обновения местен месчит. Духовници, водени от имамите на Долно и Горно Прахово Нуриттин Исмаил и Мехмед Мюмюн прочетоха айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана.

    Майстор-готвачът Реджеб Халибрям приготви 4 казана кешкек – варено жито с телешко месо.

    Мюсюлманският религиозен дом, изграден преди повече от 200 години е реставриран със средства от община Ардино, местни жители и с подкрепата на бизнесмена Джейлян Али. Ремонтиран е покривът. Дървената дограма е подменена с PVC. Стените отвън и отвътре са покрити с  нова мазилка.

    „Особено в летните месеци в месчита се провеждат общо селски мевлиди, които се организират всяка година от местното мюсюлманско настоятелство със съдействието на дарители от селото. Молитвеният дом е отворен и по-време на Рамазан и Курбан Байрам, когато пристигат гости от Турция и околните населени места”, казва кметът на Дедино Мехмед Ахмед. От името на всички жители на селото той изказва сърдечните си благодарности към общинското ръководство в Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад, местните жители и на бизнесмена Джейлян Али за оказаната финансова подкрепа за ремонта на месчита.

    Религиозното мероприятие уважиха кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, кметове на населени места и много жители от околните села Боровица, Долно и Горно Прахово, Башево.

    Дойдоха и много изселници от Турция. Хабибе Бостанджъ е дошла от Измир заедно със сина си Сабреттин. „Изселихме се от Дедино през 1992 г. Тук са корените ни. Радвам се, че съселяните ми се грижат за религиозните домове. А Мевлидите са повод да продължим нашите традиции и обичаи”, заяви Хабибе Бостанджъ.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини