Банско стана Европейски град на спорта за 2017

Най-добрият зимен курорт у нас – Банско получи престижното отличие за Европейски град на спорта за 2017 г.

Наградата бе връчена вчера по време на официална церемония в Европейския парламент в Брюксел на кмета на Банско Георги Икономов. Високата оценка за българския топ курорт дойде след дълга процедура по оценка на предимствата на града над конкурентни места в Европа, извършена от Академия за световните ски награди (Оскарите в ските) - ACES Europe.

Оценителната комисия на ACES Europe, водена от председателя на организацията, Джан-Франческо Лупатели, оцени достойнствата на Банско след мащабна проверка на кандидатурата и обиколка на зимната ни столица. Комисията, избрала Банско за Европейски град за 2017 г., се аргументира с мотивите, че „градът е добър пример за спорт за всички; като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата“.

„Банско бе избран за “Европейски град на спорта 2017". Ние се уверихме, че всички съоръжения в курорта са на изключително високо световно ниво и са изградени в безспорна хармония с околната среда. Това, както и спортният дух на местните хора, са само част от причините, поради които Банско привлича толкова много туристи през цялата година от много различни страни и региони. Нивото на Банско може да служи като еталон за развитието в туристическия сектор”, съобщи по време на официалната церемония председателят на ACES Europe, Джан-Франческо Лупатели.

„През 2016 година Банско чества своя 30 годишен юбилей като зимен център. Оттогава курортът се разви неимоверно, стана разпознаваема марка не само в България, но и в цяла Европа. Бяхме признати през 2011 г., когато бяхме обявени за Зимна столица на Балканите. Няколко поредни години Световната ски организация ни определя за най-добър ски курорт на България. Вярвам, че честта да бъдем Европейски град на спорта за 2017 година, е още една последователна стъпка в тази посока” заяви Икономов по време на официалната си среща с европейските представители.

През изминалите години Банско получи редица международни признания за високото ниво на курорта като дестинация за спорт и отдих. Така, през следващата 2017-а година, Банско ще носи отличието за Европейски град на спорта.

Същевременно курортът за първи път ще бъде домакин на Световната купа по сноуборд. Трите старта от състезанието за мъже и жени през февруари 2017 г. ще се проведат именно в там.

От изключително значение при избора на Банско за домакин на сноуборда, освен реномето на безупречен организатор на състезания на топ ниво, е била визитата на място на ФИС, чиито критерии градът безпроблемно покри.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини