Повдигнаха обвинения на Румен Овчаров за "Белене"

Бившият енергиен министър Румен Овчаров беше обвинен заради подписването за споразумението на АЕЦ "Белене".

„Аз съм доволен след толкова ровене, след толкова политически натиск от г-н премиера Бойко Методиев Борисов. В крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за „Белене”, заяви Овчаров на излизане от следствието, където му беше предявено обвинението.

Той обясни, че това споразумение е подписано в изпълнение на две министерски постановления, международно проведен търг. Става въпрос за месец ноември 2006 година, когато е подписано това споразумение с „Атомстройекспорт”.

„На г-н Овчаров беше предявено обвинение, което няма нищо общо с правото”, коментира адвокатът му Васил Василев. 

Бившият лидер на БСП-София и енергиен министър Румен Овчаров беше освободен от длъжността член на надзорния съвет от квотата на българската държава в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

Заради "Белене" обвинения вече бяха повдигнати и на Петър Димитров - друг бивш министър от тройната коалиция, който зае поста след оставка на Румен Овчаров. 

Димитров е обвинен за това, че умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян /главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД/ – лица, на които е възложено управлението на обществено имущество – на НЕК ЕАД , при сключването на „РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ БЕЛЕНЕ, България“. На 28.11.2007 г., Любомир Велков и Мардик Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка – „РАМКОВ ДОГОВОР за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ БЕЛЕНЕ, България“ с „АТОМСТРОЙЕКСПОРТ“, като са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Оl
    ОLO
    1 0
    14:49, 17 ное 2016
    Румен Овчаров откраднал $21 милиона от “Булгартабак”
    Погледнете добре това лице. Изсечено, сурово, нагло. Нито следа от емоция. Студен и безчувствен поглед. Челюст, готова всеки момент да захапе. Кръвожаден звяр, най- общо казано.
    Да, няма съмнение - ветеринарите са прави. Тяхната теория, че всяко куче прилича на стопанина си, е потвърдена. Румен Овчаров е поразително копие на кучето си - свирепия доберман Шак. Същински хищник, трениран в специалните условия на българския преход. Като се замислим, май няма крупна далавера в последните 10 години, в която името му да не е изплувало по един или друг начин...
    Овчаров е възпитаник на вездесъщия Московски институт по енергетика, люпилня на КГБ-кадри. Определящите в живота му неща са резултат от московския период от живота му. В съветската столица, в курса си по специалността „Атомни електроцентрали и установки“.
  • 2
    Ко
    Корма
    0 0
    16:05, 17 ное 2016
    От 2013-та година е ясно, че има опити да бъде вкарана държавата ни в крупна схема. От 2013-та година се разпитват едни документи от разни лица, които се скриха под черджето и с различни версии се замазаха очите на бг общество. Да, както днес съдят и изправят под съд Руменчо, утре трябва да последва Добрев! И двамата забогатяха покрай различни измами! Пълно разследване и съд! И най-накрая ефективни присъди! Това заслужават!
  • 3
    Lo
    Lola
    0 0
    16:32, 17 ное 2016
    Трябва всички да бъдат изправени пред народен съд! И най-накрая прокуратурата да си свърши съвестно работата, без чадър над нея.

Още новини

Последни новини