С 4,5 млн. евро е ощетена държавата от неправомерни транзакции

4,5 млн. евро са нанесените щети на държавата от неправомерни транзакции от началото на годината. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод началото на информационната кампания за противодействие на престъпленията против финансовите интереси на ЕС.

От ГДБОП са успели да предотвратят щети за 484 хил. евро. През миналата седмица ГДБОП са участвали в международна операция "финансовите мулета на територията на ЕС" в партньорство с ЕВРОПОЛ. За периода 14-18 ноември са били идентифицирани у нас 186 "финансови мулета".

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов подчерта, че ГДБОП е в активна комуникация с колегите си от ЕВРОПОЛ. В този род престъпни дейности има уличени и български граждани. Не само в България, но и на територията на други страни.

За миналата седмица в България са задържани 12 лица, обяви Явор Колев от отдел киберпрестъпления към ГДБОП.

Той подчерта, че има странстващи мулета от други държави на територията на нашата страна. Общо за останалите 15 държави, които са се включили в акцията през миналата седмица, са установени 580 финансови мулета и над 800 неправомерни транзакции. По повод информационната кампания са изготвени видеоклипове, които ще бъдат качени на сайтовете на отговорните институции, тъй като в този род престъпна дейност хората трябва да знаят, че могат да са както потърпевши, така и без да осъзнават да се окажат извършители, каза Колев.

Източник: http://news.bgnes.com

Коментари в сайта

Последни новини