Мадлен Алгафари: За телесните ни болести има чисто душевни причини!

    При голям интерес премина срещата с психотерапевтът Мадлен Алгафари в кафето на КДК - Димитровград снощи. То се оказа тясно, за да побере желаещите да чуят популярната писателка и преводач. Тя гостува тук по инициатива на психологът Стела Семерджиева, която е нейна ученичка. Алгафари представи деветата си книга "Чувствам, следователно съм", но премиерата бе само повод да разкаже за работата, преживяванията си и мотивацията й да твори.

    В началото на срещата си тя сподели, че има хубави спомени от Димитровград и предишното си гостуване. Идеята да пише се появила, за да може повече хора да прочетат, това което е натрупала като житейски опит. Последната книга е провокирана от различнични ситуации, в които съм попадала, призна Мадлен Алгафари. Хората не правят разлика между това, което мислят и онова, което чувстват. Това, което ни прави хора е умението да чувстваме", убеден бе психотерапевтът. 

    "Рационалната интелигентност на днешния човек е много висока - заляти сме с информация, но емоционалната ни интелигентност е под нулата. Човеците би трябвало да се срамуваме от това. Ценностната ни система днес е пълна с вярвания, които са разболяващи, защото не са свързани с емоциите ни", каза писателката.

    Според нея, днес не се прави разлика между емоция и чувство, приемат се за синоними, което е една от причините да напише новата книга. В нея преобладават героите от митологията - Пандора, Прометей, Епиметей, Ной и др. Там е и Малкият принц - все символи на човешките емоции, според писателката.

    За 99% от телесните ни болести има чисто душевни причини, каза Алгафари. Тя допълни, че преди един проблем "да потъне" в тялото на човека, то той не е бил разрешен на емоционално ниво. Ако емоционално интелигентният човек схване това, той ще си предотврати почти всички телесни болежки, убеден бе психотерапевтът. Алгафари не приема твърдението, че срама, болката, тъгата се отпределят като отрицателни или вредни емоции. Напротив - те ни помагат да "пораснем" емоционално, защото са напълно естествени и нормални за хората.

    Видео репортаж по темата - вижте тук !

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини