"Ислямска държава" готви атентати в Европа, разкриват документи на джихадистите

Сведения от освободения от "Ислямска държава" северен сирийски град Манбидж сочат за терористична заплаха в цял свят, твърди най-високопоставеният командир на британската армия в Ирак и Сирия генерал Рупърт Джоус.

"Няма да навлизам в подробности, но знаем, че външните операции са оркестрирани до значителна степен от вътрешността на халифата, особено от Ракка и Мандибж", твърди Джоунс, цитиран от "Гардиън". 

По думите му градовете са били основни центрове на операциите, а в тях са открити огромни количества документи и електроника, които сочат директно към заплаха към всички страни по света. За обработката на информацията е създадено специално звено в Кувейт.

Според "Гардиън" добитата информация включва планове за терористични нападения в Европа, както и за финансиране и пропаганда. 

Джоунс смята, че след превземането на Мосул от ръцете на терористите ще донесе огромни количества нова информация.

"Абсолютно убеден съм, че огромно количество информация ще излезе от Мосул. Засили сме възможностите си като коалиция да събираме и обработваме всички тези данни, защото ще е цял лабиринт от информация и трябва да я предадем на службите за разузнаване", твърди командирът.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини