ДПС: Плевнелиев употреби КСНС, иска да стане еврокомисар

Лидерите на ДПС и ДОСТ се противопоставиха на възможността президентът Росен Плевнелиев да връчи проучвателния мандат на Патриотичния фронт.

В петък президентът започва връчването на мандатите за съставяне на правителство, като първи ще го получат ГЕРБ. Премиерът в оставка Бойко Борисов потвърди, че ще го върна, но допусна подкрепа за кабинет, съставен от Патриотичния фронт.

Това Народно събрание е изчерпано, предстоят предсрочни парламентарни избори и нова изпълнителна власт с нужното обществено доверие, коментира пред журналисти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

КСНС вчера не постигна целите си по закон, той беше употребен от Плевнелиев за негови собствени цели, смята той. 

Според него е налице опит за подмяна на волята на народа, а са минали честни президентски избори и има избран президент с огромна подкрепа и доверие на обществото. Народът иска промяна, показа го с вота си на изборите по категоричен начин, допълни той.

Кабинетът в оставка може да продължи да изпълнява функциите си до встъпване в длъжност на новоизбрания президент, а не да продължава моделът на управление от последните две години"услуга за услуга" и да обслужва задкулисието на тази порочна власт, коментира Мустафа Карадайъ, цитиран от БТА. 

Според него нищо не налага сегашният президент да връчва мандати, още по-малко да съставя служебен кабинет за 20 работни дни или за един месец.

Ние този път го разчитаме като елементарен и плосък начин за употреба на президентската институция и конституционните възможности за лични цели, като той разчита служебният му кабинет да го номинира за еврокомисар, заяви Мустафа Карадайъ. 

Според него явно текат задкулисни сделки за нов кабинет в рамките на този парламент с подкрепата на ГЕРБ, независимо от досега изразените позиции. 
Продължаваме да призоваваме към диалог, основните партии да спрат с популизма, време за грешни ходове няма, посочи председателят на ДПС. 

Местан: Г-н президент, останете достоен! 

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан също се противопостави на възможността президентът Росен Плевнелиев да връчи проучвателния мандат на Патриотичния фронт, ако преди това ГЕРБ и БСП се откажат от него.

Връчването на мандат за съставяне на кабинет на крайните националисти ще бъде провокация не само за етническия мир, но и за стратегическата ориентация на България. Това пише в открито писмо до медиите Лютви Местан, като започва с призива: "Господин президент, останете достоен!"

Според него "самоопределилите се за патриоти крайни националисти от Патриотичния фронт и "Атака" напористо се опитват да създадат предпоставки държавният глава да го възложи по неизбежност именно на тях".

Бившият лидер на ДПС добавя, че в края на своя мандат Плевнелиев трябва да остане достоен президент, какъвто е бил досега. Това обаче го задължавало да не се подава на "фашисткия сценарий", който се подготвял.

"Президентът знае, че националистите нямат възможност да съставят правителство. Тяхната цел е да използват една конституционна процедура за разгръщане на предварителна, безплатна предизборна кампания за парламентарни избори", пише Местан.

Коментари в сайта

Последни новини