Ангелкова: Културният туризъм измества отдиха на плажа

Културният туризъм е бъдещето на страната ни и ще измести традиционната почивка. Това стана ясно от думите на министъра на туризма в оставка Николина Ангелкова по време на закриването на Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм днес.

"Този сегмент може да измести традиционния летен и зимен туризъм, които са основни за България сега. Историята, културата и легендите по нашите земи правят съдържанието на продукта", обясни министърът на туризма.

Тя добави, че България има много какво да предложи и в това отношение, и изрази надежда от изгряваща звезда в момента да стане звезда, която свети със собствена светлина, пише "Монитор".

Творческият туризъм е сътрудничество между културния туризъм и творческите индустрии, като дава началото и на промяната в управлението на този отрасъл, каза Каролин Курет, създател на "Мрежа за креативен туризъм” в Испания. Според нея, за да се постигне устойчивост на творческия туризъм, трябва да се обърне специално внимание на местните общности, защото те носят познанието. Местните хора не са средство за опазване на наследството, те самите са наследство, коментира още тя.

Експертът обясни, че творческият турист не счита себе си за турист, а за пътешественик, искащ да бъде включен в преживяването на местната култура.

Именно затова е необходимо да бъде създаден продукт между активността на туриста и автентичността, допълни Курет. Това могат да бъдат готварски специализирани курсове, музикални представления и др. Също така трябва да бъде отчетена опцията, че туристите избират дестинацията за посещение спрямо възможността да практикуват определена дейност или хоби там, посочи още тя.

Творческите индустрии са 10, каза Доналд Хокинс, професор в университета "Джордж Вашингтон". И уточни, че сред тях са кино, архитектура, музика и др.

Генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай беше категоричен, че доброто управление е най-важно. Трябва да се знае къде минават туристите, кой ги води и къде си харчат парите

Освен това нужно е да има история, която трябва да е в основата на девиза и рекламата, каза още Рифай. Той е категоричен, че един обект с нулева посещаемост може да се превърне в съкровище, когато в разработването му участват местните хора. Затова трябва първо да се погрижим за собствените си общности, за да може и туристите да се радват.

Големи групи чуждестранни туристи са водени от малки компании, за да наблюдават церемонни или ритуали в тракийските свети места, каза проф. д-р Валерия Фол, докато разкриваше тайните на наследството на траките. Тя добави, че много от тези обекти все още не са пригодени за практикуване на творчески туризъм.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини