По европейски: Една четвърт оправдават изнасилването

Една четвърт от европейците смятат, че изнасилването е оправдано в някои случай, разкрива ново изследване.

27% от европейците смятат, че сексуалното посегателство е приемливо при различни обстоятелства, показва обработка на данните на Statista, поръчана от Independent.

Изследването се е фокусирало върху въпросите дали изнасилването е приемливо при употребата на алкохол и наркотици, или пък ако жертвата доброволно отиде в дома на насилника си и дали провокативното облекло също снема част от вината.

Изследването за насилието е проведено сред 30 хил. граждани на всички страни от ЕС.

Според 12% от запитаните е приемливо, ако жертвата е под въздействието на алкохол или наркотици. 11% пък оправдават изнасилването, ако жертвата доброволно е отишла в дома на насилника, а според 10% няма изнасилване, ако жертвата изрично не е казала не.

Данните варират спрямо страните, от които са били анкетираните. Така например 60% от румънците допускат насилие при наличието на поне един от факторите, а 22% от англичаните приемат престъплението.

52% от българите пък смятат, че постоянното критикуване на партньор, за да се чувства той по-нисш, е нередно, но трябва да се наказва, а 40% пък допускат отправянето на неприлични сексуални коментари или "шеги" към жена.

Всяка пета жена бива изнасилена в някакъв период от живота си, докато един на 71 мъже може да бъде принуден към сексуален акт, сочи още проучането на Евробарометър.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини