Европа не успя да откаже Германия от пътната такса

Европейската комисия не успя да се наложи над Германия и страната ще въведе винетки за ползване на магистралите й, както Берлин първоначално планираше.

Късно снощи транспортният еврокомисар Виолета Булц обяви, че е успяла да договори винетките да важат не само за чужденците, но и за превозните средства с германска регистрация.

През 2015 г. Бундестагът прие разпоредба, според която автомобилите с чужда регистрация плащат винетката, а на колите с германска регистрация, цената й се приспада от дължимия пътен данък. Тя не е влязла още в сила заради продължилите 2 години спорове с Брюксел.

В съобщението на Еврокомисията за постигнатото разбирателство с Германия се казва, че Берлин ще направи промени законите за инфраструктурата и за облагането на автомобилите, с които ще се премахне дискриминацията на чужденците, а цените на краткосрочните винетки ще бъдат намалени. 

Германските шофьори си запазват данъчните отстъпки, но те няма да са в размера на годишната винетка, а ще зависят от това доколко екологични са автомобилите, които карат.

Германският транспортен министър Александер Добринт заяви след обявяването на споразумението с Брюксел, че "пътната такса е честна и справедлива и ще гарантира, че всички водачи адекватно ще допринасят към финансирането на нашите магистрали".

В момента движението по магистралите в Германия е безплатно за автомобилите с чужда регистрация, а тези с местни номера плащат за поддръжката на пътната мрежа чрез годишен пътен данък.

Цената на винетките ще зависи от емисиите, произвеждани от автомобилите. Най-често използваната от транзитно преминаващите и туристите 10-дневна винетка ще струва от 2,50 евро за най-съвременните автомобили до €20 за най-цапащите.

Автомобилите ще бъдат разделени на 5 категории според емисиите на двигателите си. Всички видове винетки ще бъдат с по 5 тарифи, според вида на автомобила.

Най-скъпата годишна винетка ще струва €130 евро.

Със споразумението от снощи Европейската комисия ще замрази съдебния иск, който подаде срещу Германия през септември заради таксата и ще го оттегли, след като договорените законови промени бъдат гласувани.

Това е вторият път, в който Еврокомисията съди Берлин заради пътните такси. През 1990 г. европейският съд обяви за незакономерни плановете на властите да обложат чуждестранните автомобили и законът беше оттеглен.

Европейското право позволява на страните членки сами да решават дали да облагат камионите и леките коли, но ако такива такси бъдат въведени, то те трябва да са еднакви за превозните средства с местна регистрация и за тези, които имат номера от друга членка на ЕС. Предпочитаният подход от Брюксел по отношение на пътните такси е те да не бъдат еднакви за всички участници на пътя и обвързани с времето, а да зависят от изминатото разстояние.

Транспортният комисар Булц съобщи снощи, че смята да предложи европейска система за винетки, която да важи за пътищата във всички страни от ЕС.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини