Защо е страхотно детето ви да е упорито

Преди години, когато дъщеря ми Ейнсли бе все още в забавачката, учителката я накара да стои сама, докато не си признае грешката. Тя стоя сама по време на закуската и в часовете по история и музика. Реши да проговори едва на обяд. Учителката бе изненадана от решимостта и, но не и аз, пише в материала си Дона Горман.

Прабаба й – бивш училищен директор ме успокояваше: “Искаш детето ти да е със силна воля. Именно те са онези, които отказват да последват приятелите си, когато вършат нещо глупаво в гимназията ”. Това не ме караше да се чувствам по-добре, докато се изправях пред разлютеното малко създание, което си имаше мнение за всичко – от облеклото до времето за лягане и дали морковите трябва да се сервират в една чиния с ябълките.

Новопроведено изследване обаче доказва, че баба ми е била права. То проследило ученици от края на началното образование до зряла възраст и открило, че децата, които често нарушават правилата или спорят с родителите си, обикновено се справят по-добре с образованието и печелят повече като възрастни.

В началото на изследването учените оценили отношението на децата (на възраст между 8 и 12 години ) към образованието, склонността им да отстояват правата си и да не се подчиняват. 40 години по-късно изследователите отново се фокусирали върху участниците, за да видят как се справят. Оказало се, че нарушаването на правилата и незачитането на родителския авторитет са най-добрият некогнитивен индикатор за високи доходи в бъдеще.

Малкото ми момиченце ще бъде богато !

Изследването не обяснява силната връзка между противопоставящите се на правилата подрастващи и високите доходи в бъдеще. Авторите предполагат, че тези деца са по-конкурентни в класните стаи, а това води до по-добри оценки. Те вероятно стават и по-взискателни като възрастни, по-склонни са да настояват за своето, докато преговарят за заплатата си, напимер. По-склонни са да се борят за финансовите си интереси, дори и да съществува риск да подразнят приятелите или колегите си. Авторите на изследването не изключват и по-негативни причини: например младите нарушители да прибягват до неетични действия като възрастни, за да получат по-добро заплащане.

Как да разберете дали детето ви има силна воля ?

Тези деца ще се борят за това, което искат на всяка цена, независимо, че може да изглежда нелогично.

Значи баба ми е била права ?

Терапевтите твърдят, че децата със силна воля имат по-голяма склонност да постъпват правилно, отколкото да следват сляпо приятелите си. Ако родителите успеят да ги мотивират да използват тази своя особеност за постигане на добри резултати в училище или за реализирането на смислена цел, тези деца биха могли да станат лидери, постъпващи правилно, дори и да им се налага да го правят сами.

На мен това ми звучи страхотно. Кой не би искал детето му да се превърне в мотивиран лидер, който може да си позволи да купи на майка си къща на плажа ? Но как да направите така че да не ви се наложи непрекъснато да се борите с детето си, решено да спечели на всяка цена ?

По същият начин, по който трябва да се отнасяте към всички конфликтни ситуации: бъдете винаги готови за разговори с детето си, вслушвайте се в думите му, настоявайте да обясни гледната си точка. Докато разговаря с вас може да успее да забележи липсата на логика в думите си. А би могло да успее да ви спечели за идеята. Ако думите му звучат разумно – преговаряйте.

Бихте могли да направите известни компромиси, например с късното лягане, при определени условия. И ако детето не ги изпълни, го накарайте само да определи последиците предварително.

Трудно е да преговаряш с бъдещ адвокат, висок метър и половина. Понякога ми се иска да тропна с крак и да изрека добрата стара реплика: “Аз съм майката и аз решавам”. Може би аз имам твърде силна воля.

Следващият път, когато малката преговаряща дойде при мен с планове за късно лягане или нов iPad, е по-добре да поема дъх и да я изслушам. Ако авторите на изследването са прави, тя ще се възползва от предимствата на вродената си упоритост като възрастен. Всеки родител иска децата му да станат преуспели възрастни, а това изследване сочи, че решителното ми малко момиченце е на прав път. Проблемът е, че понякога зрелостта изглежда толкова далече.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини