ПЕС настоява минималната заплата да се обвърже със средната

ПЕС настоява във всяка страна от Европейския съюз да се въведе минимална работна заплата и тя да е обвързана със средната работна заплата във всяка страна, е записано в резолюцията на Съвета на ПЕС, която предстои да бъде гласувана след малко на заседанието в Прага.

В момента не всяка страна от ЕС има минимална работна заплата. Там където я има пък, тя обикновено се определя административно, както и в България.

ПЕС все още няма решение колко процента от средната заплата да е минималната. Според неофициална информация, повечето страни са се обединили около процент, който би повишил минималната заплата в България.

Социалистите се обявяват против социалния дъмпинг и искат категорични правила за ограничаване на офшорните компании, пише още в резолюцията. ПЕС се обявява против кражбата на осигуровки чрез заобикаляне на закона с граждански договори.

Искаме да сложим край на избягването на плащането на данъци и да сложим край на „данъчния рай“. Тези практики създават риск за пенсионната система. Фирмите да бъдат регистрирани там, където работят. Финансовият сектор да служи на реалната икономика, пише в документа.

Резолюцията от Съвета на ПЕС в Прага е основа на визията на левите за Европа. Според ПЕС кризата е предизвикана от неолибералния модел и дясната политика на ограничения. ЕС е създаден като социален модел, но диктатът на пазара малко по малко унищожава социалната държава. Това подкопава самата идея за Европейски съюз, задълбочава неравенството и в същото време увеличава подкрепата за крайните националисти и популисти.

Основните ценности на социалистите свобода, равенство, равни възможности са заплашени. Нещо, което доскоро е било невъзможно дори да си помислиш – че в Европа не можеш да си намериш работа вече е под заплаха. Затова е и реакцията срещу мигрантите, защото те се виждат като заплаха в търсенето на работа, смятат социалистите.

Според тях отговорът на заплахите е гарантирането на бъдещето на Европа чрез младите, чрез гарантирането на работа и образование - неща, които са залегнали в "Плана Станишев" за младежката гаранция.

От резолюцията става ясно, че Станишев получава подкрепа на всички нива за политически натиск политиката за младежта да се превърне в основа на политиките на левите в ЕС. Станишев успя да организира подкрепата на левите премиери и президенти.

Целта е през 2020 г. парите за младежка гаранция да станат 20 млрд. евро (сега са 6 млрд. евро) и да се разшири кръгът на тези, които могат да се възползват до 30 години. Сега са 25 години. В резолюцията е записана и другата идея на Станишев – за детска гаранция. Тя съдържа достъп до безплатно образование, здравеопазване и грижа за децата, достъп до жилище.

Парадоксът е, че и в най-богатия съюз в света има деца, които нямат дом, достъп до образование и не се хранят добре.

Италианския премиер Матео Ренци вече въведе Европейския културен чек, който беше сред обсновните предложения в младежката програма на Станишев. Италианското правителство ще осигури достъп до култура на 550 000 младежи до 21 години с „чек за култура“ на стойност 500 евро годишно. С тези пари се осигурява достъп до културни събития, музеи, литература.

Социалистите настояват още за споделяне на информация между спецслужбите с цел борба с нелегалния трафик на хора и оръжие и пресичане на финансовите потоци, захванващи тероризма.

Според левите ЕС трябва да работи за превенция на радикализацията на европейските общества.

В резолюцията се казва още, че ПЕС следи ситуацията в Турция и призовава турското правителство да възстанови диалога, който е изключително важен за демокрацията в страната и ситуацията в региона. Ние сме изключително притеснени от арестите на съпредседателите на Демократическата партия на Турция, както и на членове на партията, кметове, журналисти и активисти за човешки права. ПЕС иска да види Турция закотвена към ЕС. Докато върховенството на закона и човешките права не бъдат възстановени в пълна степен, ние призоваваме ЕК и Европейския съвет временно да замразят преговорния процес.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини