В ход са първите стъпки за промени в професионалното образование

Дуалното обучение може да бъде финансово подкрепено със средства от еврофондовете. Това казазам.-министърът на образованието Диян Стаматов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му през последните месеци се подготвя оперативна програма, при която 100 паралелки в страната ще имат възможността да участват на проектен принцип, кандидатствайки за дуално обучение. При успешно реализиране на проектните стъпки всяка една от тези паралелки може да получи между 100-200 хил. лева. Оперативната програма се очаква да започне своето действие в началото на следващата година, обяви Стаманов. 

Зам.-министърът на образованието коментира и първите ключови стъпки за промени в професионалното образование. Той обясни, че от тази учебна година на изхода в професионалните гимназии учениците ще полагат втори държавен зрелостен изпит по специалността, както и че с промените в Закона за професионалното образование се въвеждат повече часове за практическо обучение. 

Средствата за образование се повишават през последните две години. "Текущата година имаме около 150 млн. лева повече средства в сравнение с преходната, а следващата година влизаме с още по-голяма сума в посока средно образование – с около 223 млн. повече", коментира той, като допълни, че само за професионалните гимназии са отделени 20 млн. лева, а за квалификация на учители има предвиден ресурс в размер на 20-22 млн. лева. 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    42
    421835
    0 0
    11:47, 5 дек 2016
    Пенсионирайте най-после пом.директорите, които са навършили години за пенсия. Нали така е по закон. Не разбрахте ли, че те спъват промените. Хората спират да ви имат доверие, защото правилата се прилагат само за редовите учители, дори се съкращават, за да остават началници хора, които мислят само за големите си пенсии. НАВЪШИЛИ СА ГОДИНИ ЗА ПЕНСИЯ. ЗАЩО ГИ ДЪРЖИТЕ. ТОВА Е ОБИДНО, НЕМОРАЛНО И СРЕЩУ ЗАКОНА.

Още новини

Последни новини