Четириметров питон погълна 3 елена

Питон с дължина 457 сантиметра бил заловен Евърглейдс, природен резерват, който заема южната една четвърт от полуостров Флорида. За гигансткото влечуго съобщава Seeker, научна публикация има в BioInvasions Records.

Служители на националния парк са уловили питона, след като го приспали. В него имало погълнати и полусмелени възрастна женска от вида белоопашат елен с тегло 45 кг и две еленчета с тегло 17 и 13 кг.

Учените предполагат, че змията е задушавала и поглъщала елените един по един в течение на последните три месеца. Вероятно ги е причаквала на водопой и се е криела във водата.

Типичният представител на вида тъмен тигров питон (Бурмански питон) достига до 3,7 метра. Рекордният известен екземпляр бил 5,74 метра.

Този вид питони е инвазивен за Флорида. Попаднали случайно там преди 30 години и се разплодили. Родината им е Югоизточна Азия. Учените във Флорида не знаят колко голяма е популацията на питони в Евърглейдс, но след появата им броят на енотите, дивите зайци и рисовете в резервата е намалял.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини