Китайски астронавт разказа за странен звук в космоса

Китайски астронавт заяви, че е чул странно почукване, докато е бил в космоса и никой не е сигурен какво може да го е предизвикало.

Ян Лиуей – първият китайски астронавт, разказва за странната случка от 16-ти октомври 2003 година едва сега. Той бе на борда на космическия кораб Шънджоу 5 и направи Китай третата страна в света – след САЩ и Русия – изпратила астронавт в космоса.

В интервю за China Central Television Лиуей заявява, че чул странен звук по време на първата си 21-часова мисия, който се появявал от време на време.

“Не идваше нито отвън, нито от вътрешността на кораба, звучеше като че ли някой чука по корпуса на кораба. Звук наподобяващ удар с чук по метална кофа”, казва той.

Астронавтът добавя, че се чувствал нервен всеки път щом чуел мистериозния звук и поглеждал през илюминатора в опит да разбере какво го причинява. Така и не успял да види нищо.

Същият звук е чут и от други китайски астронавти по време на мисиите Шънджоу 6 и 7 през 2005 и 2008 година.

Съществуват няколко теории за звука. Според една от тях, възможно е космически отломки да са се сблъскали с космическия кораб, въпреки че това изглежда крайно невероятно. По-разумно звучи теорията, че звукът е резултат от разширяването и свиването на кораба в условия на изключително ниски температури в космоса.

Това далеч не е първият странен звук чут в космоса. По време на пътуването си до луната, през май 1969, екипажът на Аполо 10 чува неразгадан и до днес свистящ звук, за който се предполага, че е радиосмущение.

Всичко това е достатъчно, за да ви побият тръпки, но може би случаят с китайския астронавт има рационално обяснение и не се касае за извънземни опитващи се да влязат в контакт с нас. Почукването все още си остава мистерия, но фактът че е чуто единствено по време на китайските мисии Шънджоу подсказва, че може би е предизвикан от проблеми с дизайна на космическия кораб.

За щастие мисиите приключиха успешно, така че какъвто и да е бил проблемът, той не е представлявал опасност за екипажа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини