С около 120 тона годишно ще намалеят отпадъците от опаковки от 8 смолянски фирми

С около 120 тона годишно ще намалеят отпадъците от опаковки, в резултат на предприетите инициативи и предложените дългосрочни практики от 8 предприятия, контролирани от РИОСВ – Смолян. Това са изводите след проведената кампания „Еко бъди, пари пести“, част от Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО), уточняват от екоинспекцията. Според предоставени отчети от участниците е спестена продажбата на над 7 000 найлонови торбички в 52 търговски обекта.

Всички предприятия и търговските обекти включили се в инициативата ще бъдат отличени с грамоти и награди. За „Най – добра практика за намаляване на опаковките” са отличени: „Арексим Инженеринг” ЕАД Смолян. Фирмата е намалила теглото на опаковката от стреч-фолио с 20 % и ползва оборотни опаковки, с което спестяват около 80 т. опаковки от картон и около 130 кг. опаковки от пластмаса годишно.

„Девин” АД в Девин е постигнала намаляване теглото на опаковката, спестявайки 28 тона за 9 месеца или около 37 тона годишно отпадъци от опаковки. „Белотекс-95” АД - Златоград е предотвратила пускането на 1.6 тона опаковки, като е използвала такива опаковки от рециклируема суровина.

За „Най – добра инициатива за намаляване на опаковките” са отличени: „Нитекс-96” АД - Доспат – за намаляване броя на опаковките за вътрешен и външен пазар – спестени общо над 3000 плика. ТПК „Михалково”- „Михалково” АД и „Дългъчев-Михалково” ООД от с. Михалково – за спестени картонени опаковки при транспортирането на продукцията – около 400 кг.

В тази категорията са включени и търговските обекти, които са предотвратили продажбата на най-голям брой найлонови торбички: Фирмен магазин на „Родопея-Белев” ЕООД - Смолян, „Уникат 1” ЕООД – магазин за промишлени стоки, „Баджо 2013” ЕООД - Смолян - супермаркет, „Яница 555” ЕООД - Смолян - бърза закуска и „Росини 76” ЕООД в Смолян – хранителен магазин. 

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини