Обмислят импийчмънт на Радев и Йотова. Преглед на печата

Дилемата ново правителство или предсрочни избори остава сред водещите теми на всекидневниците.

"Въпреки заявката на президента Росен Плевнелиев да даде мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок (РБ), ГЕРБ не бързат да застанат зад досегашните си партньори в управлението. Вместо това хората на Бойко Борисов настояват новоизбраният държавен глава Румен Радев да нареди съвместно с Плевнелиев служебен кабинет. Те отказаха на реформаторите категоричен отговор дали биха ги подкрепили за ново дясноцентристко правителство, докато не им бъде връчен официално мандата. Очаква се това да стане идната седмица, ако БСП удържи на думата си да не опитва да прави собствен кабинет. Вчера Изпълнителният съвет на РБ прие решение да започне консултации с парламентарните формации с "ясна евроатлантическа ориентация и демократични ценности". Целта е да не бъдат допуснати БСП и ДПС до властта и да се формира стабилно мнозинство в настоящия парламент, което да продължи реформите в редица сектори - борба с корупцията, съдебна власт, образование и здравеопазване, отбрана и сигурност, енергетика и икономическа стабилност. Реформаторите са категорични, че ще оползотворят мандата, който Плевнелиев се кани да им връчи, само ако "консултациите покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство". Иначе обещават да го върнат незабавно..." - в. "Сега".

"Предсрочните избори са най-реалистичният вариант и за ГЕРБ, и за Реформаторския блок (РБ). Най-реалистично е провеждането на предсрочни парламентарни избори, каза съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски след срещата на Блока с премиера в оставка Бойко Борисов. Предварителна тема на разговора беше обсъждането за съставяне на кабинет в рамките на този кабинет от РБ. "Господин Радев да си поеме отговорността пред хората", призова Менда Стоянова от ГЕРБ. Според нея бъдещият президент Румен Радев и настоящият Росен Плевнелиев трябва да се разберат за създаване на служебно правителство, за да не се налага Плевнелиев да прави служебен кабинет за 10-20 дни. Тя добави, че в ГЕРБ не са съгласни евентуалният кабинет да бъде експертен, тъй като политиците трябва да поемат отговорност. И от двете политически партии допълниха, че разговорите ще продължат, след като и ако РБ получи мандат за съставяне на правителство." - в. "Дневник".

"Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поряза мераците на реформаторите за продължаване на брака по сметка - този път с мандат на остатъците от РБ. След продължил близо два часа и половина разговор в Министерския съвет представители на двете формации отчетоха, че разговорът бил в конструктивен дух. Освен Борисов на срещата били Томислав Дончев, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Реформаторите били представени от шефовете на партии в блока и Найден Зеленогорски. От участници в срещата "Труд" научи, че Борисов категорично отказал диалог по темата за ново правителство в рамките на 43-тото НС. Обяснил, че може да има дискусия, след като РБ получат мандата. От ГЕРБ коментираха, че не биха подкрепили идеята на реформаторите да правят експертен кабинет. Питаха Трайчо Трайков или Гроздан Караджов ще са въпросните експерти, които СДС и ДБГ ще предложат за министри. Въпреки красноречивия отказ на ГЕРБ от РБ продължиха да упорстват. След срещата на "Дондуков" 1 здравният министър в оставка Петър Москов обяви, че ще продължат да търсят възможност за сформиране на кабинет. "Ще продължим да полагаме усилия", увери той..." - в. "Труд".

"Срещата протече конструктивно. Бяха обсъдени двете години в коалицията - резултатите от това управление. Дадохме си ясна сметка, че ГЕРБ и РБ са готови да отиват на предсрочни избори, ако всички възможности преди това са изчерпани. Това обяви здравният министър в оставка Петър Москов след продължилата близо 3 часа среща между премиера в оставка Бойко Борисов и лидерите на партиите в РБ в опит за подреждане на кабинет в рамките на това НС. От ГЕРБ обаче не са казали категорично подкрепят или не. "Те заявиха, че в разговори за бъдещо мнозинство можем да влезем само след фактическо връчване на мандат от президента Росен Плевнелиев..." - в. "Стандарт".

"Решението на изпълнителния съвет на Реформаторския блок е да започне поредица от разговори, които да изследват възможността в този парламент да има стабилно многизнство с дълъг хоризонт, което да застане зад реформаторски политики. Това коментира министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов пред BTV. Позицията на ГЕРБ е, че те не искат да влизат в конкретни разговори преди Плевнелиев да връчи мандат на блока. Но и в двете политически сили има доза скептицизъм, посочи Петър Москов. По думите му целта е с целия този процес да се гарантира стабилност и този път да бъде извървян публично. ГЕРБ дадоха заявка, че ще участват в консултация, ако реформаторския блок вземе решение да вземе мандата, поясни Петър Москов. Той уточни, че реформаторския блок, ако президентът Плевнелиев им окаже честта да им връчи мандат, няма да участват с политически лица, а ще направят експертен кабинет. За тези две години не ми е било нито топло, нито уютно, но знам че съм направил важни неща, заяви той. Аз от ДСБ нито съм се отказвал нито ще се откажа, аз съм писал устава. Не виждам друга възможносто освен реофматорския блок да се развие и да се утвърди., коментира, Москов въпроса дали ще последва проекта на Радан Кънев. Не мисля че това правителство носи със себе си неуспех. Мога да говоря много за постиженията на това правителство. Когато едно правителство прави реформи, то трупа в себе си недоверие, каза Москов. Относно лагера в Харманли, Москов заяви, че днес е видял доклада и до тук половината от населението на центъра са изследвани и няма повишена заболеваемост. Утре ще бъдат изслушани окончателно заключенията на доклада." - в. "24 часа".

Вестниците в сряда съобщават и за обмислян импийчмънт на новоизбраната президентска двойка Румен Радев и Илиана Йотова.

"Депутат от ГЕРБ: Почнахме да мислим за импийчмънт на Радев и Йотова Още Румен Радев или Илияна Йотова не са влезли в президентството, а ние вече започнахме да си мислим за импийчмънт. Това каза на пресконференция депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по отбрана Валентин Радев, предаде Агенция "Фокус". "Страната ни има най-малко проблем с мигрантите в сравнение със своите съседи. Въобще не сме съгласни да отиваме в числа, които Нинова и Йотова не познават. Да, имаше инцидент в Харманли. Решен е инцидентът. Такива има и в много други държави. Защо е тази истерия и нахъсване на хората?!", запита Радев и добави, че дори не сме в предизборна кампания." - в. "Сега".

"Валентин Радев: Мислим за импийчмънт на Йотова и Радев "Нинова и Йотова от вчера ни направиха за смях в Брюксел. Те не могат да ни разберат какво ги питаме и какво се случва в България, след като те са си взели политическо решение", се възмути и вицепремиерът в оставка и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя разказа, че на 16 септември е получило писмо за 160 млн.евро от еврокомисар Димитрис Аврамопулос, а на 3 октомври писмо е получил и премиерът в оставка Бойко Борисов от шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Такава безгранична глупост не може да съществува. Може би има умисъл - тези пари да бъдат спрени", посочи Бъчварова. Тя припомни, че от първият транш от въпросната финансова помощ бе даден веднага 108 млн.евро, а за останалите 52 млн.евро ЕК е поела ангажимент да намери ресурс от програми. "Днес тези две другарки се опитват да опровергаят този изключителен жест от ЕК за охрана на границата ни. Двете другарки не могат да четат официални документи. Срам за държавата ни", заяви Бъчварова. "С това си поведение (Илияна Йотова - б.р) ни кара да си мислим за импийчмънт", призна Валентин Радев. На въпрос дали депутатите от ГЕРБ се замислят за импийчмънт на Йотова или на новоизбрания президент Румен Радев депутатът от ГЕРБ заяви: "Ами и на двамата. То на единият не може"." - в. "Стандарт".

"Нинова и Йотова от вчера насам ни направиха за смях в Брюксел. Tова каза на пресконференция вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, предаде "Фокус". "Г-жа Йотова размаха един отговор на неин въпрос от 23 септември. Направихме си труда да видим как е зададен той. Тя пита само за една част от тези пари и получава отговор за тези 108 млн. лв. - така, както е попитала. Чете се само първата част от изречението. Тези две госпожи очевидно не могат да четат официалната документация. 130 млн. лв. отиват за охрана на границата, която се признава, че е външна на ЕС. Днес тези две другарки се опитват да опровергаят този жест към България. Това е срам за държавата ни. Неудобно ни е пред гражданите, че ги занимаваме с тези сметки просто защото тези две другарки не могат да четат официални документи", обясни Бъчварова." - в. "24 часа".

Вестниците отделят място и на евентуалната заплаха от тероризъм и присъствие на терористи на територията на страната.

"Няма терористична заплаха "Няма потвърждение за терористична заплаха в България, нито доказателства за наличието на такава заплаха. Има лица, които разпространяват такава информация", обяви вътрешната министърка в оставка Румяна Бъчварова вчера. Тя не потвърди, че заканите идват от афганистанци, протестирали пред българското посолство в Лондон заради бунта в Харманли. "Имаме информация, че в чужди медии се разпространява информация, че на територията на България може да се извърши атентат във връзка със събитията в Харманли, но няма доказателства, които потвърждават такава реална опасност", добави Бъчварова." - в. "Труд".

"Иван Захариев, който е обвинен за тероризъм се изправя пред съда, съобщава пресцентърът на прокуратурата. Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу мъжа, с двойно гражданство - българско и австралийско, роден във Виетнам. Според държавното обвинение в периода от 4 юли до 19 септември 2016 г. Захариев се е обучавал да стреля с огнестрелно оръжие, включително и с автомат "Калашников". Това той правел в столичния стрелкови клуб "Левски" и в пловдивския стрелкови комплекс "360 градуса" в с. Войводино. Целта му според прокуратурата била да извърши престъплението тероризъм като придобитите умения използва за убийства и тежки телесни повреди, за да създаде смут и страх в населението. Захариев бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР. Според обвинителния акт обвиняемият се е подготвял в България за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия срещу армията на Башар ал Асад. Според доказателствата през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична групировка, но не е бил приет заради липса на бойна подготовка. Захариев достигнал до Сирия със самолети от Сидни, Австралия, през Сеул, Южна Корея, Истанбул и град Хатай, Турция. Той е поддържал контакт пред социалната мрежа "Фейсбук" с човек с инициали "ST", който прехвърлял хора от Турция в Сирия. В покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други хора, тръгнали към Сирия и описани от самия него като "бойни другари". Заедно с тях той бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия, пише в съобщението на прокуратурата..." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ре
    реалист
    5 -3
    08:50, 7 дек 2016
    Личности предложени от КГБ и слуги на Путин от тях какво да очакваме Вижте го този Радев не се интересува от политическия живот в страната ни а от битовите си проблеми да си наредят семейното гнездо с неговата дружка и той ще ни е президент мишок
  • 2
    Фа
    ФАНТАЗЬОР
    4 -5
    09:00, 7 дек 2016
    Гусин риълист в качеството на какъв да съставя кабинет радев? Непознаването и погазването на законите не е решение! Никой не натискаше буда да подава оставка - сега си сърбайте попарата, когата радев встъпи в длъжност ще направи каквото е необходимо, не плачете на чужд гроб-вие сами си погребахте партията и не си помисляйте повече за власт-не се явявайте на избори, ще загубите с още по-голяма разлика!
    • Ге
      Георги
      0 -1
      11:42, 7 дек 2016
      Много добре си си избрал името, но не мислех,че чак толкова ще ти подхожда на мисленето.
  • 3
    Яя
    яя
    1 -2
    09:49, 7 дек 2016
    Абе реалиста. Радев още не е президент. Не е положил клетва. Къв реалист си ти бе амбриаж изтъркан
Последни новини