Жива верига около парламента готвят хора с увреждания

Хора с увреждания, хванати за ръце, ще направят "жива верига" около сградата на Народното събрание в знак на протест. Инициатори са 20 неправителствени организации.

Исканията на хората с увреждания не са свързани с финансово подпомагане, а с изработване на закон за личната помощ, гарантиращ достоен живот на децата и възрастните с увреждания.

Организаторите на протеста заявяват готовността си за ефективни "гладни протести" пред сградата на Министерския съвет.

В писмо до премиера и до министрите на труда и социалната политика и на здравеопазването от неправителствените организации посочват, че "България е единствената страна в ЕС, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени".

Спешно да се изготви подробен електронен регистър на децата и възрастните с увреждания, по заболявания, се настоява в писмото.

Хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от бюджета не по-малко от две минимални работни заплати; достъпът до лична помощ да се основава на индивидуалните потребности на лицето с увреждане; средствата за лична помощ да се отпускат след анализ на потребностите и нуждата от придружител от отговорните институции /ТЕЛК, НЕЛК, лекуващ лекар/; да се преразгледа идеята за ограничаване или отнемане на правото на пенсия, когато хората с увреждания получават доходи от трудова дейност, настояват от организациите.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини