Поискали сме от ЕК План Б, ако Турция пусне бежанците

България е призовала Европейската комисия да работи по алтернативен план в случай че Турция изпълни заканите си за пускането на бежанския поток към Европа, стана ясно от изказване на външният министър в оставка Даниел Митов по време на срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО в Брюксел.

"Призовали сме Европейската комисия да започне работа по „План Б”, ако реториката от страна на Република Турция придобие реални измерения. Не можем да крепим политиката си само на надежди, трябва да сме готови за всякакви сценарии, каза Митов, цитиран от бТВ. 

Според него НАТО трябва да следи внимателно нарастващата възможност миграционната криза отново да ескалира и да провери къде и кога може да разположи нови способности за справяне с тази заплаха. До думите на Митов Черно море към момента не е зона с повишен миграционен натиск, но при симптоми ЕС и НАТО трябва веднага да реагират.

Митов затвърди българската позиция, че Европейският съюз се трябва да се разглежда като едно цяло, а границите му да се охраняват с общи усилия. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини