12 минути от Димитровград до Симеоновград по новата жп линия

    12 минути. За толкова време областният управител на Хасково Станислав Дечев измина пътя с влак от Димитровград до Симеоновград по новата скоростна жп линия. Заедно с представители на транспортното министерство, генералният директор НКЖИ инж. Милчо Ламбрев и представител на изпълнителя „Терна“ АД Александрос Михайлидис, областният се качи на трена в Димитровград в 11.48 ч. и слезе от него на гарата в Симеоновград точно в 12 часа.

    По това време се състоя и официалната церемония по откриването на новата гара, която бе осветена от архиерейският наместник Георги Тодев, и беше прерязана лентата за отсечката. Тя е част от проекта за реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград. Общата стойност на разработката е 867 млн.лв. от програма ИСПА, по ОП “Транспорт“ и национално съфинансиране, обяви при откриването генералният директор НКЖИ инж. Милчо Ламбрев.“ Горд съм, че имам частта да обява проекта за завършен. Спешното реализиране на този проект стана възможен благодарение на много хора - от инженери до редовите работници, за което ви благодаря“, обърна се към присъстващите на гарата инж. Ламбрев. И посочи, че приключването на този проект и опитът, набран покрай него, е голяма крачка за доближаване до националния транспортен приоритет до 2020-2022 година да бъде изпълнено и направлението: сръбско-българска граница, през София, Пловдив, Бургас и до турската и гръцката граница, като по този начин ще бъде завършен първият високоскоростен коридор у нас.

    Ламбрев припомни, че линията от Пловдив до Свиленград, която минава през Димитровград, е построена преди Освобождението на България, реконструирана е във времето 1968-1970 година.

    На гарата в Симеоновград ще работят 16 души, които ще ръководи началникът Иван Бинев.

    По думите на кмета Милена Рангелова, освен че осигурява работни места, новата гарата променя облика на града „Гарата, пасарелките, подлезите, надлезите, са на европейско ниво и тази част от града придоби съвсем различен вид.

    Новата скоростна отсечка пък ще отвори повече възможности за младите хора от Симеоновград за бързо пътуване до Димитровград на учениците и към Пловдив и София на студентите. Симеоновградчани пътуват много с жп транспорта и освен, че е по-евтино и удобно от другия превоз, сега ще е и още по-бързо.“, коментира кметицата.

    Но освен като гара с модерен облик, пътническата станция в града може да се превърне и в културно-историческа забележителност, тъй като през 1875 година на жп гарата работи като телеграфист Захари Стоянов.

    Затова от общината имат идея на новата гара да сложат витрини със снимки и информация за живота на спирката от онова време.

    За исторически факт днес напомня табела, която е монтирана на перона.

    А сред най-усмихнатите хора на Симеоновградската гара на 8-ми декември е ръководителят-движение Емил Георгиев. Той е от около 30 години в жп сферата. Обичайното му работно място е на гарата в Нова Надежда. Днес обаче координира трафика на треновете през Симеоновград. За усещането да посрещаш и изпращаш влаковете, а с тях и хиляди хора, Емил казва, че е зареждащо, но работата му е задължаваща и много отговорна.

    Точно в 12 часа днес изпънатият като струна ръководител-движение вдигна стоп палката за влака, с който пристигнаха официалните гости.

    „По новата отсечка ще се пътува по-удобно, по-лесно и по-безопасно“, казва при тръгването на влака Емил.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини