Жп линиите край Хитрино са от Руско-турската война

Най-вероятно прчините за катастрофата край Хитрино се коренят в това, че жп линията е строена много отдавна, по време на Руска-турската война. Не знаем какви грижи са полагани за нея, кога е ремонтирана, каза бившият следовател Георги Илиев пред bTV.

Илиев е бил Началник отдел за разследване на аварии, катастрофи и пожари в Националната следствена служба.

Разследвал е взрива край Петолъчката, инцидентът в Охридското езеро, катастрофата на автобуса в река Лим, трагедията в дискотека "Индиго" и атентата в Сарафово.

Като втора причина за инцидента в Хитрино Илиев той посочи размитата отговорност в министерството на транспорта.

"Към настоящия момент контролните органи, които проверяват изправността на жп структурата са към Министерството на транспорта. Оставям гражданите сами да преценят дали това е правилно", коментира Илиев.

"За да се установи дали причината за инцидента е техническа, трябва да се проследи пътя на композицията от началната гара до Хитрино, да се види с каква скорост е следвало да се движи тя, на какъв семафор е влезнала в гарата, дали участъкът е прав или има завой", поясни Илиев.

"Всеки инцидент е можело да бъде предотвратен. Сега това е задачата на разследващото звено на Министерството на транспорта, което ще установи причините за тази авария", каза още той.

Главният разследващ на "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Бисер Минчев обясни, че има информация за превишена скорост на влаковата композиция в Хитрино.

По думите му тази информация е дошла от негови колеги, които са били на работа в този момент в Хитрино.

"Те казват, че е била висока при влизане в гарата", допълни Минчев.

"Вчера беше свалена информацията от архивиращото устройството и на двата локомотива, тя ще се разшифрова и тогава ще знаем колко точно е била скоростта на композицията", каза той.

"Влакът трябва да се движи с до 40 км/ч, но не мога да предполагам колко е била", поясни Минчев и заяви, че се работи по множество версии, като не се изключва и тази за скъсване на вагоните.

"Има скъсване между пети и шести вагон, дали е преди или след дерайлирането – това също е една от хипотезите", допълни Минчев.

Предстои разследващите органи да разшифроват информацията от т.нар. черни кутии на локомотивите.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини