Лукарски: Мандатът на реформаторите трябва да се реализира

"Булмаркет" не е от фирмите, която подлежи да е под контрола на министерство на икономиката и не мога да дам повече информация. Това заяви Божидар Лукарски, министър на икономиката в оставка пред bTV. Той заяви, че следствието и правосъдието трябва да си свършат работата.

Лукарски коментира връчването на мандата на реформаторския блок, той посочи, че днес в 9 часа ще се вземе окончателно решение дали ще бъде върнат веднага или не.

Според него личното му мнение животът на това Народно събрание още не е изчерпан и трябва да се проведат още един кръг консултации. Той смята, че в тази обстановка има нужда от съставяне на кабинет и че провеждането на извънредни избори е изкривяване на вота на хората, глласували на референдума за нова парламентарна система. Тъй като изборите през пролетта ще бъдат проведена по старата система.

Реформаторския блок ще предложи на ГЕРБ да посочи кой да е премиерът, каза още Лукарски. Не само СДС, но и други в блока били на мнение, че мандатът трябва да се реализира и да бъде направен опит за консултации с ГЕРБ. Личното мнение на министъра в оставка е, че Бойко Борисов трябва да остане премиер.

Той каза още, че е забранил всички коледни партита в деня на национален траур.

„В 9 часа имаме събиране на Изпълнителния съвет на Реформатрския блок, на който ще вземем решение. Нагласата на СДС е да проведем още едни консултации с ГЕРБ, за да търсим възможност за реализация за този мандат”, заяви пък пред NOVA Румен Христов, депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на СДС.

По думите му, организирането на предсрочни парламентарни избори обслужвало единствено БСП и опозицията.

„Нищо не пречи да предложим използването на мандата основно от ГЕРБ, с посочен министър-председател от тях, разбира се, с наше съгласие. Основна конструкция от политическа партия ГЕРБ, а защо не и с лек ремонт този кабинет да продължи да работи”, добави Румен Христов, депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на СДС.

Този, който избира министрите, е министър-председателят. А кой ще бъде той, ще реши ГЕРБ. Ако има правителство, то може да се случи само с политическа партия ГЕРБ която има 84 мандата. Очакваме от тях предложение за министър-председател. Може да бъде Бойко Борисов, може да бъде и друг, това те си преценяват”, каза още Румен Христов, депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на СДС.
 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини