Започна работа европейската навигационна система Galileo

В Брюксел се състоя официалната церемония по стартирането на европейската спътникова навигационна система Galileo. Новата система първоначално ще работи в ограничен режим.

В момента орбиталната групировка Galileo се състои от 18 изкуствени спътника, а през следващите две години в орбита ще бъдат изведени още осем. В окончателния вариант Galileo ще включва 30 спътника.

Системата с 24 спътника ще даде възможност за определяне на местоположението на Земята с точност до 1 метър, което няколко пъти превишава точността на работа на американската GPS и руската ГЛОНАСС. За повишаване на точността, в европейските спътници се използват атомни часовници с погрешност не повече от една милиардна част от секундата.

Приемниците на Земята могат да съвместяват сигналите на Galileo с данните от другите навигационни системи, точно както това става в GPS/ГЛОНАСС устройствата с два честотни диапазона. Qualcomm, Intel и Broadcom вече обявиха, че са готови да започнат производството на чипове за новата навигационна система.

Работата по Galileo започна през 2011 година, а до 2020 година общият бюджет на този проект ще надхвърли 10 милиарда евро. Първите спътници на Galileo бяха изведени в орбита през 2011 година.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини