235 ястия представиха на Коледна трапеза в Димитровград, отличиха най-добрите

    235 ястия и над 100 участници се включиха в традиционният кулинарен конкурс "Коледна трапеза", организиран за пета поредна година в центъра на Димитровград.  На дълга маса бяха разположени местни и постни ястия, обредни пити и сладкиши, свързани с Бъдни вечер и Коледа. Те бяха приготвени от над 70 читалища в община Димитровград, както и от пенсионерски клубове и такива на хротага от третата възраст. В Коледната трапеза се представиха местни фирми, а също и възпитаници Професионалната гимназия "Проф.д-р Асен Златаров".

    В категорията „Месни ястия“ кметът на с. Добрич Марин Маринов доказа за пореден път кулинарни умения и впечатли журито със „Заек по ловджийски“. През 2012 г. със „Свински шашлик“ той отново спечели първо място в конкурса при дебютното си участие в него. Тази година в същата категория комисията връчи второ място на приготвения от Антон Илиев  „Ябълковски бърсак“ и трето за „Печен шаран в тава“ на читалището от с. Бодрово.

    Първо място в категорията „Сладки изкушения“ бе за общинския съветник Добринка Ганева, която представи родното си с. Сталево с „Тиква, пълнена със сушени плодове“. В тази категория второ място журито отреди за НЧ „Хайтов“, кв. Марийно и приготвената от Анка Дженова „Баклава с локум и орехи“. Трети остана димитровградският ПК „Хан Аспарух“ с „Джинджифилови сладки“.

    Пълнената зелка със зеленчуци на Румяна Запрянова от НЧ „Искрица“, с. Скобелево спечели първото място при постните ястия. За Скобелево замина и втората награда. Получи я Дорка Толева за своите постни сърми. Трети са кулинарите на НЧ „Светлина“ от с. Долно Белево, които представиха ястие с булгур.

    Жури в състав Наталия Рашкова - Институт по Етнология и фолклористика към БАН, Сашка Чавдарова - преподавател по професионална подготовка към ПГ по туризъм - Хасково, Зоя Сталева - управител на местна сладкарска фирма оценява повече от част участниците в конкурса. След финала на инициативата от приготвеното на трапезата опитаха присъстващите на площада димитровградчани. Още снимки от конкурса - на нашата Фейсбук страница! 

    Видео репортаж по темата - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Гл
      Глад мори народа
      8 -2
      15:37, 17 дек 2016
      Организацията пак никва я няма - тея " майстори " дето наготвили ястията много бързаха да си ги приберат хората не можеха да навкусят почти от нищо. Пак бутаница и мизерия като и предишните години гладните пенсионери с чантите идват все едно не са гладували с седмици. Като за капак едната дебелана от журито се държеше все едно мероприятието е лично нейно , а кмета напълни бузите и взе да ръси хвалби пред камерите колко добре било всичко. Пълна пародия.
    • 2
      As
      asdqwert
      2 0
      16:11, 18 дек 2016
      Грозна картинка. Прост алчен народ, събрали се с чантите и чувалите и грабят като гладни кучета заедно с тавите. Призовавам повече да не се правят такива събития с трапеза защото наистина е отвращаващо и унизително, абсолютно анти-празничен дух.

    Случаен виц

    Последни новини