Развихри се Фейсбук полемика за смяна името на Димитровград

    Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев предложи името на Димитровград да се смени на Свети Димитър. Това той направи на официалния си профил във Фейсбук.  Евродепутатът смята, че или Росен Плевнелиев в края на мандата си, или Румен Радев, когато встъпи в длъжност като държавен глава на 22 януари, може да издаде указ за смята на името на града. 
    „Знам, че г-н Радев е от този град, знам, че за много от хората това не е важен въпрос, но смятам, че докато не се разделим с комунизма около нас и той не влезе в учебниците по история, не ни очаква нищо добро. Без памет за миналото сме обречени!”, пише евродепутатът. 

    Мнението на Ковачев предвикива реакции в социалната мрежа, тъй като темата е чувствителна за димитровградчани. Подобно намерение за смяна името на града съществуваше в първите години на демокрация, когато се предлагаше Димитровград да се преименува на Тракия.

    Дебатите във Фейсбук провокираха и официална реакция на кмета Иво Димов днес. На своя профил в социалната мрежа градоначалникът написа:

    Скъпи приятели, уважавам мнението на всеки, но днес попаднах на нещо, което няма как да подмина. Съжалявам, че ще си позволя по-емоционален тон, но вярвам, че така се чувства всеки един, когато по някакъв повод засегнат родното му място. Евродепутатът г-н Андрей Ковачев, който уважавам заради инстуционалната му представителност, провокира реакцията ми като кмет на Димитровград.
    Надявах се, че годините на емоционални изблици и политически заигравки с името на Димитровград са останали зад гърба ни. Надявах се, че политици, общественици и всеки един, който уважава хората на Димитровград, ще се отнесе с нужната сериозност към историческата същност на един град, който за добро или лошо е създаден по време, когато много от нас още не са били родени. Един град, който е събрал родителите ни с една мисъл – да бъдат част от нещо голямо, нещо значимо, нещо ново, което да стане начало на един по-добър живот за тях и техните семейства. 
    Димитровград получи своето европейско признание, чрез значими и влиятелни международни организации и доказа своя европейски облик с политиките и постигнатото, което ясно го откроява, като модерен, динамичен и съвременен град, който цени историята си.
    Всеки от нас стои стабилно в настоящето си, защото носи в себе си паметта на своя род и предци. Казах го вече веднъж, ще го споделя отново, защото това е разбирането ми. Нека уважаваме миналото си, за да градим успешно бъдещето си!
    Димитровград доказа, че се развива, въпреки името си или заради него. Историята ще даде своята оценка, хората живеещи тук-също. А тяхното мнение според мен е най-важното.

    Междувременно в различни групи, свързани с Димитровград бяха инициирани анкети с въпрос към  гражданите дали искат да се смени името на града.  В групата Dimitrovgrad, Bulgaria към момента допитването сочи, че над 200 потребители не желаят града да се преименува. Идеята са подкрепили двама от посетителите на страницата.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Тт
      тт
      34 -5
      20:37, 18 дек 2016
      Тези евродепутати нямат ли си друга работа? Явно нямат щом се чудят какви глупости да измислят,за да се "докажат" че работят нещо.
      "Без памет за миналото сме обречени!” - това е паметта и историята ни.Какво ти пречи името Димитровград бе ....................? С тези промени тотално ще обезличите България. Защо не промените и името на страната?
    • 2
      На
      Направете
      4 -12
      21:36, 18 дек 2016
      референдУм Виж коментара
    • 3
      Fe
      fen62
      29 -3
      22:30, 18 дек 2016
      Историята си е история-хубава или не това е положението-ами да сменим името на Германия -тя не е била по малко ЗлО ОТ КОМУНИЗМА по време на Втората Световна Война
    • 4
      Де
      Деси
      34 -3
      23:04, 18 дек 2016
      Няма да стане , Димитроградчани ще излязат в защита на името, включително и членове на ГЕРБ. От къде накъде, някой избран с нашите гласове, ще взема отношение как да се казва града ни, нека никой не забравя,че е избран ит народа и отговаря пред него. Господин Ковачев не може да ни смени името, но хората могат да го отзоват.
      Браво на кмета Димов! И той е от ГЕРБ , но е читав и мисли за хората!
      Името на Димитровград няма да реши проблемите, но промяната му ще провокира други.
      Димитровград ще си е с това име без значение дали Ви харесва или не!
    • 5
      Ка
      Калина
      19 -2
      00:05, 19 дек 2016
      Андрей Ковачев заедно с вицепрезидента Йотова е в списъка на хората на Сорос в ЕП .Чудят се само каква интрига да измислят.
    • 6
      Co
      concrete
      14 -5
      00:49, 19 дек 2016
      Да се смени името на Кърджали с Вишеград.
    • 7
      Са
      Самодейност
      17 -2
      09:39, 19 дек 2016
      С какво му пречи името на града? Да направят референдум в Димитровград и гражданите, които живеят там да си кажат думата! Аз искам да сменим името на Ковачев на Лизачоглу, може ли?
    • 8
      Пе
      Петров
      1 -16
      11:31, 19 дек 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Чи
        чичо доктор
        5 -1
        13:59, 19 дек 2016
        Петров, ти човече си мозъчно и душевно обременен индивид. Бягай при личния си лекар, ако имаш такъв, да те прати при специалисти да те оправят, ако не е вече късно. Съжалявам, че си стигнал до такава степен на идиотизъм.
    • 9
      Ба
      БАЙ ШИЛЕ
      5 -1
      11:36, 19 дек 2016
      Абе от кадя на кадя бе
    • 10
      Тр
      трезвен
      1 -1
      14:54, 19 дек 2016
      Ела ковачев да поиграем в Димитровград. Много ще се радваме
    • 11
      Ди
      Димитровград
      8 0
      20:58, 19 дек 2016
      На мен лично ми харесва идеята да се смени името на града примерно заедно това да стане със смяната на името на депутата които е измислил тази курвенска идея да го кръстим Путю Дупедавов
    • 12
      Йо
      йорданов
      1 0
      17:31, 22 дек 2016
      това човече не знам кой е и от къде е но ако мисли за Димитровград да вземе да създаде някое ново работно място за хората,Ане да се занимава с тези глупости че такива като него са ни дотегнали вече,

    Последни новини