Струма замръзна, армията помага на североизток

Изображение 1 от 2

    Военни и техника от Българската армия се включиха в помощ на населението в засегнатата от тежката зимна обстановка Североизточна България. Река Струма замръзна.

    В областите Варна и Добрич, в отговор на искания на областните управители, военнослужещи с високопроходима техника от формированията 38 010 - Варна и 34 410 - Варна, от състава на Военноморските сили, почистват от снегонавявания части от пътната инфраструктура по направленията Варна - селата Кичево и Куманово, и Добрич - селата Козлодуйци и Смолница, съобщиха от МО. 

    Военни от формированията от Шабла и Балчик от състава на ВВС, с роторни снегорини почистват част от пътната инфраструктура по направленията Шабла - селата Захари Стояново - Бежаново - Рогозина и обратно, и Балчик - селата Царичино - Малина - Горица - Великово - Сърнино. 

    През изминалата нощ до 6.50 часа тази сутрин, военнослужещи с верижна машина МТЛБ са помагали на екипи на електроразпределителното дружество за отстраняване на аварии по електропреносната мрежа за селата Белоградец, Ягнило и Доброплодно, област Варна.

    В област Плевен, по искане на областния управител, до късно снощи военнослужещи с роторни снегорини от формированието Долна Митрополияса почиствали пътната мрежа от Долна Митрополия до село Славовица и обратно, и са отворили пътя за селото.

    Затворени са третокласните пътища в 4 области

    Спряно е движението по третокласната пътна мрежа на всички превозни средства в областите Силистра, Разград, Добрич и Шумен, информира Агенция "Пътна инфраструктура".

    Магистрала "Тракия" е отворена за всички превозни средства. В района на с.Мало Конаре, поради постоянни навявания от сняг, скоростта на движението е ограничена до 80 км/ч. 

    През прохода "Шипка" е забранено движението на камиони над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона. Температурите са в интервала от -21 до -5 градуса. 

    Времето над страната е облачно. Вятър духа в почти цялата страна. Пътните настилки в страната са предимно заснежени, на места мокри, по усойните места заледени. 

    Река Струма замръзна

    Снимки на заледената река в района на гарата край Сандански изпрати очевидец, цитиран от struma.bg. Според него стари рибари разказват, че такова чудо не се е случвало от 40 години. Зимите в Санданско обикновени са меки, но тази година студът не подмина и най-слънчевия град в България.  

    Хора пресичат реката направо върху леда. Има и незаледени участъци от реката, но гледката направо е странна, споделят хора от Сандански. 

    Река Искър също замръзна. Хората коментират, че това е добър знак и означава, че реката е чиста. Миналата година в началото на януари река Искар пак беше скована от лед в района на Мездра. 

    Почти напълно е замръзнала и река Чая в района на Асеновград. Няколко поредни дни температурите в града се задържаха около минус десет градуса. 

    Замръзнали са и някои язовири на територията на страната, а край Силистра по Дунав има 50 на сто ледоход. 

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини