Полярна зима като тази – веднъж на 30 г. в България

Климатологът Георги Рачев определи метеорологичната обстановка в страната като "уникална". Според него причината за това е продължителността на студа.

"Тази обстановка е уникална поне за един период от 30 години, поради простата причина, че е ужасно дълга. В София отрицателните температури, ледените температури ще се задържат цяла седмица и не само да имаме леден ден максималната да е -2 или -3 градуса. Ние имахме максимална температура -11,5 градуса", коментира той пред БНТ.

Рачев допълни, че веднъж на 30 години в София температурата не се качва над -10 градуса за повече от 60 часа.

"Вятърът в Североизточна България ще стихне, но след това идва нов циклон, а в Източна България и Родопите се очакват нови снеговалежи", прогнозира климатологът.

"При 20 см сняг всичко се струпва на едно място и пътят е непроходим, докато не стихне вятъра. Вятърът сега в Североизточна България ще стихне, но идва нов средиземноморски циклон, който в момента е в Източното Средиземноморие. В Източна България и в Родопите ще има нова порция снеговалежи от утре сутринта и сряда. В планините има страшно много сняг. Чака ни един, после още един циклон. Това са валежи във високата планина, които ще натрупат сериозна снежна покривка. Този сняг ще се задържи особено във високата планина и до Великден. Ще се карат ски", каза още той.

Според Рачев не се очаква да става по-студено. В четвъртък се очакват положителни температури, а в Южна България ще преминат нула градуса в сряда. В неделя ще има ново застудяване, но по-меко от сегашното.

"До края на месец януари се очаква средиземноморски циклон, след което ще има един промеждутък от около седмица, в който над нашите географски ширини синоптичната обстановка ще бъде по-спокойна. Няма да има обилни снеговалежи, но определено януари месец върви към студен", допълни още Рачев.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    66
    66666
    3 -1
    18:30, 9 яну 2017
    Този болен ли е напълно нормална зима вие какво искате сняг на плюс 20 градуса
Последни новини