Израелски войници станаха жертва на онлайн капан на „Хамас” с жени

Армията на Израел съобщи, че е разкрила измама на екстремисти от "Хамас" за шпиониране на израелски войници чрез хакерско поразяване на мобилните телефони, след като са се представяли за жени в социалните мрежи, съобщава БиБиСи.

Военен представител заяви пред журналисти, че членове на палестинската групировка са открили войници онлайн, а след това предложили приятелство, използвайки фалшиви самоличности.

Десетки войници са били привлечени да инсталират приложението, което може да контролира телефоните им, включително камерите и микрофоните.

Обаче според военнослужещия групировката не е успяла да разкрие големи тайни.

Повечето от войниците са с ниско звание, добави представителят. Екстремистите са се интересували от маневрите на израелската армия, силите и оръжията около Ивицата Газа.

Офицерът, чието име не се разкрива, отбеляза още, че използваните в схемата снимки принадлежат на реални жени, чиито снимки и лични данни са били откраднати.

Схемата е разкрита от звено за информационна сигурност към армията на Израел след оплакване на войници, че подозрителни жени се опитват да ги склонят да свалят приложения и след това престават да комуникират.

Палестинската групировка не е коментирала информацията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини