Петкова: Няма да има режим на тока, натоварването пада

Режим на тока няма и няма да има. Електроенергийната система на страната е стабилна към настоящия момент. Товарът вече пада под нормалното за месеца.

Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова на брифинг за състоянието на енергийната система на страната, цитирана от „Фокус“. 

По думите на министър Петкова подобни твърдения за режим на тока са спекулация и „политическа немощ“ от страна на БСП

„Съвсем отговорно искам да заявя, че подобни манипулации са изключително опасни и рисковани. Недопустимо е. Режим на тока няма и няма да има, искам дебело да го подчертая. Разбирам, че се намираме в предизборна кампания, но това не бива да бъде за сметка на спокойствие на българските граждани“, коментира тя.
Петкова увери също, че са предприети всички мерки от страна на правителството и дружествата в енергетиката, за да се гарантира, че няма да се стигне до режим на тока. 

Електроенергийната система на страната е стабилна към настоящия момент, каза министърът.

Искам българските граждани да са спокойни за това. Температурите бяха много ниски и това безспорно се отразява и върху енергийната система на всяка една страна, няма как да подмине и България“, посочи енергийният министър. 

По думите ѝ от 10 до 12 януари е отчетен рекорд в потреблението на електроенергия в България, какъвто не е имало от 20 години, а именно - 7 700 МВтч. 

Министър Петкова отбеляза, че рекорд през тези три дни има и в потреблението на природен газ

Електоенергийният системен оператор (ЕСО) отчита непрекъснато състоянието, към момента товарът пада до нормалния – 6 231 МВт., каза тя. 

АЕЦ „Козлодуй“ работи на пълна мощност, както и електроразпределителните дружества. Няма населени места без електроподаване, обобщи енергийният министър.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    банго васил
    0 0
    16:13, 13 яну 2017
    Как да и вярвам на тая в ОСТАВКА Довчера системата бе на рухване при - 15 градуса ами ако стане -25 или - п30 какво правим
Последни новини