Джулиан Асандж съгласен на екстрадиция в САЩ, ако бъде помилван информатора му

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е съгласен да бъде екстрадиран в САЩ, но само при условие, че бъде помилван Брадли Манинг - информатора му, който е осъден на 35 години затвор, предава "Тайм".

Той би се съгласил да отиде в САЩ, ако президентът Барак Обама гарантира помилването му до края на мандата си - 20 януари. 

Пост на официалната страница на "Уикилийкс" в Туитър гласи: "Джулиан Асандж няма да се противопостави на екстрадиция в САЩ, въпреки противоконституционността на образуваното от Министерство на правосъдието дело срещу сайта".

Манинг получи 35-годишната си присъда за предаване на над 700 000 документа - военни и политически, свързани с американските операции в Ирак. В момента той излежава наказанието си в затвора "Форт Левънуърт" в Канзас.

През ноември 2016 г. информаторът на "Уикилийкс" помоли Обама да смекчи наказанието му на броя на прослужените от него години в американското разузнаване - малко над 6.

Според NBC News, Манинг е включен в селекцията на президента за евентуална комутация.

В последните близо 5 години Асандж живее в посолството на Еквадор в Лондон. Той също така се опитва и да избегне екстрадиция в Швеция. Скандинавската страна го обвинява в сексуално посегателство, което Асанж отрича и твърди, че ако бъде екстрадиран там, ще бъде пратен в САЩ.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини