Български алпинисти са спасени в Антарктида

Алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков и оператора Неделчо Хазърбасанов попаднали в силна полярна буря при експедиция на връх Симеон на остров Ливингстън.

Международната група учени, начело с проф. Христо Пимпирев вече е на испанския кораб "Есперидес" и трябваше да отплава към Антарктида, но свирепа буря в пролива на Дрейк налага забавяне на тръгването. Това съобщи проф. Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

Забавянето е дало възможност командирът на българската база инж. Йордан Йорданов да се свърже по сателитния телефон с проф. Пимпирев, който все още е на пристанището в Ушуая, и да съобщи, че на остров Ливингстън се е провела рискована спасителна операция.

Известните ни алпинисти гл. ас. Дойчин Боянов и инж. Николай Петков заедно с оператора Неделчо Хазърбасанов са използвали отворилото се хубаво време за довършване на тяхната научно-спортна програма.

След покоряването на върховете Св. Борис и Фризленд те са успели да направят още едно премиерно изкачване, на връх Симеон. На връщане по опасно скално ледено ребро ги застига силна снежна виелица, като скоростта на вятъра е достигала до 130 км в час.

При нулева видимост и невъзможност за придвижване алпинистите са били принудени да бивакуват в пукнатина в ледника.

От българската база са излезли двете моторни шейни, но от силния вятър движението им е било затруднено. На помощ пристигат три моторни шейни от съседната испанска база "Хуан Карлос Първи".

Колоната от пет шейни по GPS-координатите на бивака успява да достигне до бедстващите полярници и да ги спаси.

Всички 11 български антарктици са на базата ни "Св. Климент Охридски" и осем от тях, сред които и спасените алпинисти, се очаква да отплават към съседния остров Кинг Джордж, откъдето със самолет през Чили се прибират към България. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини